Kystverket og lokale myndigheter på Nordmøre følger nøye med havaristen «Herøy» som ligger med slagside på et skjær i Hustadvika. Fiskebåten har 170 tonn dieselolje om bord.

Kystverket har fått melding om at det lukter diesel i området og det er iverksatt beredskap for å møte en eventuell oljelekkasje.

Ved 11-tiden var et overvåkingsfly på vei for å foreta en rekognosering fra luften, samtidig som Nordmøre interkommunale utvalgte mot akutt forurensning overvåker situasjonen fra land.

Mange oppdrettsanlegg – Foreløpig er det ikke meldt om store lekkasjer, men vi følger med og er i ferd med å kjøre ut noen lenser til strategiske plasser i tilfelle det skulle bli noen påslag mot land, sier utvalgets Jan Olav Bjerkestrand til NTB.

Han er havnefogd i Kristiansund, og leder det interkommunale utvalget.

– Det er en del oppdrettsanlegg i området som vi særlig ønsker å beskytte og passe på, sier Bjerkestrand.

Fordamper – Det er uansett en bedre situasjon enn det var da lastebåten «Server» forliste ved Fedje, sier informasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket i Ålesund.

– Det er mindre olje om bord i fiskebåten. I tillegg regner vi med at den nesten utelukkende har dieselolje i tankene, og ikke tungolje som tilfellet var med «Server», sier Stenvaagnes.

Dieselolje fordamper lettere enn den tyngre bunkersoljen.

Not om bord Fiskebåten «Herøy» grunnstøtte på skjæret Bjugna ved Kvitholmen fyr i Hustadvika ved 4.50-tiden torsdag morgen. Mannskapet på åtte kom seg uskadd i redningsflåtene og ble reddet av et annet fartøy.

«Herøy» lå ved 11-tiden fortsatt på skjæret Bjugna, med 45 graders slagside. Det vasket da sjø innover dekk, og båter i området er varslet om drivgods fra havaristen. Det er liten til stiv kuling i området. Grov sjø har til nå gjort det umulig å feste sleper om bord i havaristen.

– «Herøy» har not om bord, men det er foreløpig ikke rapportert om denne er løsnet, sier informasjonsrådgiver Pål Are Lilleheim i Kystverket.

En not i drift kan være farlig for kysttrafikken i området.

Skal avhøres Mannskapet har kommet inn til Kristiansund med andre båter og skal avhøres av politiet.

Båten er hjemmehørende i Herøy kommune på Sunnmøre og eies av rederiet «Eros» med kontoradresse Eggesbønes og Ålesund. Den skiftet navn fra «Åkerøy» til «Herøy» for bare en uke siden, ifølge Kystverket. (©NTB)

KYSTVERKET