Hansa Borg bryggerier er først ute i Norge med lavkalloripils. Med Hansa Ultra har de livsstilskunder som målgruppe.

Men medlemmene i BTs meget godt kvalifiserte testpanel reagerte samtidig og entydig:

— Det smaker ikke godt!

I testpanelet vårt satt:

Finn Berg, som anslår at han i løpet av 71-årige liv har drukket øl for tre millioner kroner.

Eli Kari Gjengedal, som i tillegg til å være værdame på TV 2 også er restauranteier og har laget bok om drinker. Hun er med sine 33 år i målgruppen for det nye lavkaloriølet.

Finn Erdalsnes, som er skipper og som derfor har god tid til å drikke øl de månedene han er hjemme, i tillegg til at 49-åringen har drukket mye utenlandsk øl.

Dårlig på lukt og smak

— Jeg må si jeg er skuffet. Den er lys og fin, men det er en metallisk smak og nesten ikke ettersmak. Etter den første slurken smakte det vann, sier Gjengedal, som legger til at ølet ble noe bedre etter hvert.

Det ble likevel ikke så godt at hun var i nærheten av å drikke opp ølet hun fikk servert.

— Jeg likte ikke lukten, og smaksløkene får lite for pengene, sier Erdalsnes.

— Dette er dameøl, sier Berg.

Ingen av dem vil likevel avskrive ølets muligheter til å slå an. Gjengedal tror ølet kan være et alternativ for endel av hennes venninner som liker en lett og lys øl. Selv foretrekker hun mørkere øltyper.

Erdalsnes mener at han og andre menn i hans aldersgruppe kunne hatt svært godt av et mindre fetende øl.

Kan danke ut rusbrusen

Alle tre er også enig om at ølet kan bli en farlig konkurrent for rusbrusen. Det har nesten ikke ølsmak, smaker mer som champagnebrus light. Det har samme alkoholnivå som rusbrus, men er langt billigere. Og det er ikke like fetende.

— Hadde jeg vært 18 år, er jeg ikke i tvil om at jeg heller hadde kjøpt dette enn rusbrus, sier Erdalsnes.

Gjengedal mener at navnet, Ultra, og designet på boksene ser ut til å være tilpasset ungdom.

— Et mindre sukkerholdig øl med samme alkoholnivå som pils har et stort potensial. Men det kommer vel raskt ti merker til, og da vil jo ingen av dem tjene noe særlig, sier den pensjonerte direktøren Berg. Han legger til at også blant diabetikere kan ølet bli populært.

<b>SKÅLER I TYNT ØL:</b> Testpanelet var ved godt mot før øltesten på Skipperstuen begynte: F.v. Finn Berg (71), Eli Kari Gjengedal (33) og Finn Erdalsnes (49).
Vegar Valde