Nord-Afrika står som representant for reisemål som ble spesielt hardt rammet etter 11. september. Den internasjonale trafikken er redusert med 30-40 prosent. Likevel: optimismen er i ferd med å komme tilbake i landet under Atlasfjellene.

— Trafikken er i ferd med å ta seg opp igjen, sier Ahmed Bargach, direktør for Marokkos turistkontor for Skandinavia.

— Fra Norge flyr Apollo i dag en gang pr. uke, og Star Tour har forsikret oss om at de vil sette Marokko på kartet fra høsten av, sier Bargachi.

Ola nordmann bruker årlig 40 milliarder kroner på ferie, mest utenlands. Der er han en populær gjest, fordi han er rundhåndet. Kampen om feriekronene kan man ane på Reiselivsmessen som arrangeres i Oslo denne helgen. Mange vil sikre seg sin del av de 1,4 millioner årlige norske feriereisene.

Tahiti lokker

— Maeva og velkommen, sier Jean-Nol Epely på Tahitis stand. Det er første gang Tahiti deltar på den norske reiselivsmessen.

— Paradiset befinner seg bare 20 timers reise fra Europa, frister Epely og lokker med fargeglade bilder av mennesker og landskaper som gir en nærmest ubendig lyst til å kaste seg i en taxi til nærmeste flyplass.

Epely melder om økende norsk interesse for Tahiti, og landet har i disse dager fått egen agent i Oslo. Årlig kommer det ca. 250.000 turister til Tahitis øyverden. Landet har omtrent like mange innbyggere som det årlig får turister, og av de 120 øyene som utgjør det eksotiske arkipelet er bare 15 bebodd.

Dansende indianer

Som vanlig er USA størst på reiselivsmessen, og i år satser amerikanerne maksimalt for å gjenvinne tapte skanser. En av dem som hjelper dem med det er Carolyn Blackdeer. Hun hører til Ho-Chunk-stammen, som holder til i Wisconsin, og det fins bare 10.000 av dem igjen. Carolyn sies å være en av Amerikas beste indianerdansere.

«Det nordiske Amerika» har inntatt Oslo denne gang. Dette er en ny allianse mellom Nord-Dakota og Minnesota som ønsker å stå sterkere sammen om å markedsføre denne regionen som har en så stor etnisk tilknytning til Skandinavia.

Ett av de mange USA-tilbudene er «indianerturer» der du kan få oppleve dagens indianere på nært hold, se hvordan de lever i sine reservater og komme nærmere inn på deres kultur.

Har du USA i ferietankene, er tiden inne nå, sies det. Prisene ligger 10-15 prosent under fjoråret.

Dubrovnik på kartet igjen

Mange nordmenn har ventet på at Kroatia skulle gjenoppstå på charterkartet, og nå er det skjedd.

VIA Tours tilbyr reise fra Gardermoen til Dubrovnik og helsebyen Igalo fra mai til slutten av september.

— Vi har gode sandstrender, badeliv, sol fra høy himmel, seiling, helsefarmer, god mat og drikke – og Kroatia er billig, forteller Dario Matosevic, leder av det kroatiske turistkontoret for Skandinavia.

— Turiststrømmen er tilbake på nivået før krigen. I fjor hadde vi 7,5 millioner besøkende, de fleste fra Mellom-Europa. 51.000 kom fra Skandinavia. Vi håper på flere i år.

Fra gammelt er Dubrovnik et populært smykke som mange norske turister har vært tiltrukket av.

Du vil fortsatt komme ganske langt med pengene dine i Kroatia. Et dobbeltrom på et femstjerners hotell må du ut med 700 kroner for å bo på, og en treretters middag på godt spisested kommer på 150-200 kroner, inklusive drikke.

På tur til Palestina

Skal du bli superselger, må du kunne selge sand i Sahara. Det er antakelig en slik følelse Salah O. Atallah sitter med der han prøver å selge Palestina på reiselivsmessen.

Har vi forstått hr. Atallah rett er du som turist like trygg i Palestina som i Oslos gater.

— Det er bråk noen steder, det kan ingen skjule, men som turist er du sikker. Vi har vakter som passer på at turister ikke lider overlast, forklarer Atallah.

Både i Israel og Palestina er turismen i øyeblikket på et bunn-nivå. Få tør å reise til dette konfliktfylte området, selv om noen likevel trosser faren – en fare som Atallah mener er sterkt overdrevet.