Derfor er det umulig å rapportere om eventuelle rampestreker eller håndgemeng mellom gode venner ettersom kvelden gikk. Den regisserte delen av festen foregikk imidlertid i pyntelige former, med Farris i glasset til hovedpersonene.

Latteren løsnet umiddelbart da imitatoren Rune Andersen entret scenen i samfunnssalen. En scene som har vært arena for de største personlighetene i norsk arbeiderbevegelse gjennom historien.

I går var det mest moro, og Andersens til dels perfide utlevering av en del statsråder ble velvillig mottatt. Ikke minst da han agerte Jonas Gahr Støre, og sa at han påtok seg å styre en rekke departement i dag — alene, dersom noen statsråder ble forsinket på jobben som resultat av festen.

— Det skal nok gå bra, sa «Super-Jonas»

Skryte-Jens

Den eneste av partilederne som hadde ordet under den åpne del av fødselsdagsfesten var statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Hans tale var mest til innvortes bruk, en hyllest til alle de som hadde gått sammen og etablert det han mente var en historisk regjering.

— Hadde jeg i 1994 sagt at vi skulle gå sammen med SV og Senterpartiet i regjering, ville Gro sagt jeg var naivt optimistisk.

Men når EU saken ikke lenger er aktuell, og motsetningen fra den kalde krigen er borte, var det mulig å få de tre partiene sammen.

Stoltenberg viste også til den omfattende skrytelisten på 234 sider, som regjeringspartiene hadde sendt ut tidligere på dagen.

Mer sentrum med SV og Ap

Senterpartiets nestleder Liv Signe Navarsete fungerte som leder, i Åslaug Hagas reisefravær. Også hun var strålende fornøyd med innsatsen, så langt.

— Vi har fått gjennom mer sentrumspolitikk i denne rød-grønne regjeringen enn vi fikk til i den rene sentrumsregjeringen Bondevik, sa hun.

— Det må du begrunne.

— Ja, det er ikke vanskelig. Kommuneøkonomien, samferdsel, næringspolitikken, gründernes situasjon, fiskeripolitikken, kulturløftet som vi gikk til valg på.

Trenger du mer?

— Nei, det holder. Så overgangen til sosialistisk side er definitiv?

— Vi sitter i en regjering der vi får mye gjennomført. I 2009 går vi til valg som tre uavhengige partier, sa Liv Signe Navarsete, før festen fortsatte, med øl, pølser og fotballkamp.

KAMERATER: Alt var fryd og gammen da statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy feiret regjeringens toårsdag med pølsefest.
Håvard Bjelland