Dette var en av konklusjonene i en spørreundersøkelse regnskapsbedriften Visma Services har gjort blant små og mellomstore bedrifter i de to vestlandsfylkene.

Litt mer presist var det hele 75 prosent av bedriftslederne som forventet omsetningsøkning, mens 60 prosent ikke ventet at denne veksten skulle resultere i økt bemanning.

Undersøkelsen som ble presentert under de såkalte SMB-dagene i Bergen i går, vil kun være en temperaturmåler på forventningene neste år, ettersom bare 55 bedrifter har svart på undersøkelsen.

Tendensen er likevel den samme som liknende barometre har vist for store bedrifter tidligere i høst. Også de store har klare forventninger om økt salg, men planlegger ikke å ansette flere folk.

Salg på nett har eksplodert

— Det er veldig mye fokusering på effektivisering og bruk av ny teknologi. Og mange forventer å tjene mer penger uten å måtte bruke mer ressurser, sier administrerende direktør i Visma Services, Ada Kjeseth.

— Bare tenk på all bruken av internett til kjøp og salg. Her har det skjedd store endringer i mange bransjer på kort tid. Mange IT-eksperter har nok gått skoene av seg på mange områder, men i sine spådommer når det gjelder bruk av nett og ny IT har det gått raskere enn selv mange av disse spådde, mener Kjeseth.

Mange likegyldige til renten

Av andre ting som overrasket Kjeseth i hennes egen «temperaturmåler» er at hele 75 prosent av de små og mellomstore bedriftene har en strategi eller handlingsplan for nyskapning innenfor bedriftens eget område. Det overrasket også at bare halvparten av bedriftene sa at den store rentenedsettelsen i år har betydd mye for resultatet i bedriften.

— For dem med penger i banken har det jo vært negativt, mens det har vært positivt for dem som har gjeld. Spørsmålet vårt viser dessverre ikke hvor mange det har vært negativt for og hvor mange det har vært positivt for. Det overraskende er at halvparten sier at rentenedsettelsen faktisk ikke betyr mye for resultatet i bedriften.

MANGE VELUTDANNEDE GRÜNDERE: - Vi ser at det stadig blir et større mangfold av nye typer selskaper der ute. Det er slett ikke bare håndverkere, butikker og kafeer, hevder administrerende direktør i Visma Services, Ada Kjeseth.<br/> ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE