Det er ikke første gang at en toppolitiker må be om time-out av helsegrunner, slik Senterpartiets leder Åslaug Haga gjorde i går. Sånn sett er hun i godt selskap. Politikere er som alle oss andre. Langvarig press setter sine spor på kropp og sjel. I dette tilfellet er årsaken til sykemeldingen høyt blodtrykk, blir det opplyst, og statsråden har midt i budsjettstriden sett seg nødt til å kaste håndkledet.

Vi skal være varsom med å dramatisere og trekke vidtgående slutninger før vi vet noe mer. Men det at hun kapitulerer akkurat mens budsjettdragkampen er i siste runde, vil nødvendigvis gi grunnlag for spekulasjoner. Har det virkelig gått hardt for seg, vil mange spørre seg.

Mange ledere lever periodevis under et voldsomt psykisk press. Politikere er slik sett i godt selskap med både næringslivsfolk og trenere i eliteserien i fotball.

Bondevik kom tilbake

Det er ikke alle gitt å mestre det nærgående offentlige søkelyset når det varer ved i lengre tid. Toppolitikere er likevel i en særstilling. Det er et selvvalgt søkelys, de fleste nyter det under normale forhold. Enkelte er til og med på grensen av å være ekshibisjonister.

Men når hverdagen bare blir et slit, og man «møter veggen», slår alarmklokken. Da er det fare på ferde, slik Kjell Magne Bondevik smertelig fikk erfare i sin første statsministerperiode høsten 1998. Han var psykisk langt nede i mange uker, men fikk god faglig hjelp til å komme seg på føttene igjen.

Det var nok av dem som spådde at han var ferdig og ikke ville være i stand til å fortsette. Men Bondevik gjorde alle spådommer til skamme. Selv om presset tidvis var like stort og vanskelig å håndtere i hans andre regjering, så vi aldri noe tegn på at han sto i fare for å få tilbakefall.

Jagland ble svertet

Også tidligere statsminister Thorbjørn Jagland måtte kapitulere og be om sykemelding da det stormet som verst rundt ham etter kommunevalget i 1999. Han var partileder, og en intern svertekampanje ble satt i gang for å knekke ham. Det var den gang det gikk troll i Haakon Lies berømmelige ord om at «Arbeiderpartiet er faen ingen søndagsskole». Det er knapt noen som vet det bedre enn Lie og Jagland!

Men også Jagland reiste seg. Han tenkte som så at livet er viktigere enn å kjempe mot vindmøller: alle de usynlige og anonyme motstanderne som ville ham til livs. Han trakk seg, og har i ettertid levd godt i skyggen av Jens Stoltenberg.

Verre med Nordli

Derimot gikk det verre med en annen statsminister fra Arbeiderpartiet. Odvar Nordli var også utsatt for en sverte— og hviskekampanje på ettervinteren 1981 som få andre toppolitikere i Ap har opplevd maken til. Fra mange hold ble han motarbeidet, og Nordli ble gradvis knekket.

Jeg hadde selv et intervju med ham på statsministerens kontor en kort stund før han kapitulerte. Stemmen var så svak at jeg måtte sette meg nærmere for å få med meg det han sa. Øynene var rødsprengte, og hele politikeren røpte at han burde ha vært et helt annet sted. Jeg hadde nær sagt dårlig samvittighet for at jeg satt og plaget den syke mannen.

Få uker etter ble han sykemeldt, og kom aldri tilbake som statsminister.

Andre gikk det enda verre med. Ikke alle overlevde. En av dem var utenriksminister Johan Jørgen Holst som trosset alle kroppens faresignaler. Han arbeidet seg rett og slett i hjel, men døde offisielt av hjerneslag.

SYKEMELDT: Kommunalminister Åslaug Haga måtte melde pass midt i tøffe budsjettforhandlinger. Sp-lederen er sykemeldt med høyt blodtrykk. (Foto: Jarl Fr. Erichsen, SCANPIX).
Jarl Fr. Erichsen