På den lengste strekningen det er snakk om, København-Ålborg, bruker dagens tog 4 timer og 28 minutter. Og det holder ikke.

Og enda har ikke danskene noe særlig å klage over, om de sammenlikner med norske forhold. 460 kilometer mellom København og Ålborg er på meteren like langt som Bergen-Oslo. Og der det danske toget bruker 4 timer og 28 minutter, bruker Bergensbanen 6 timer og 34 minutter.

Dagens danske reisetid over 460 kilometer synes fremdeles som en uoppnåelig drøm i Norge.

Men danskene vil ned i tre timer. Jyllandsposten siterer en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet, som forteller at det vil koste 20 milliarder kroner å utbedre og lage nye spor som gjør det mulig å reise for eks. fra København til Århus, Danmarks nest største by, på to timer.

Københavns overborgermester, Ritt Bjerregaard, fra Sosialdemokratene, argumenterer sterkt for å forbedre reisetiden med tog.

— Alle undersøkelser viser at reisetiden betyr svært mye hvis vi vil lokke bilister til å ta toget, sier Bjerregaard til JP.

Og borgermester Nicolai Wammen (Århus) påstår at man er nødt til å gjøre noe for å forhindre at trafikken på veiene bryter sammen.

Den danske trafikkministeren Flemming Hansen, Sosialdemokratene, er skeptisk. Han mener at avstandene i Danmark er for små til at lyntog vil utgjøre den store forskjellen, og at flere avganger vil ha like god effekt.