Det var sju personer utenfra som gikk inn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen i Urtegata 11 under kveldsbønnen fredag kveld. Menn i bønn ble tildelt knivstikk og slag med balltrær av inntrengerne, og flere endte på legevakta.

– Et ukjent antall gjerningsmenn av utenlandsk opprinnelse angrep flere personer inne i moskeen. Fire personer er fraktet til legevakta. En har fått kuttskader i hodet, en har fått stikkskader i buken. De to andre har fått stikkskader i hendene, sier operativ uteleder Lars Erik Jarodd i Oslo politidistrikt til NTB.

Også en femte person meldte seg på legevakta. Politiet er usikre på om vedkommende ble skadd i angrepet.

Angriperne flyktet

Ifølge politiet flyktet de antatte gjerningsmennene fra stedet etter kort tid.

Ingen personer skal fredag være pågrepet, men politiet har avhørt flere personer inne i moskeen. De jobbet fredag kveld med å finne ut hvem som er sentrale vitner og hvem som kunne sendes hjem. Til sammen ble mellom 30 og 40 personer avhørt. I 19.30— tiden hadde politiet funnet fram til to personer som de anså som sentrale vitner.

Ifølge et øyenvitne som NTB møtte utenfor moskeen, skjedde angrepet midt under kveldsbønnen.

– Mellom seks og sju personer kom løpende inn midt under bønnen. De begynte straks å slå rundt seg med kniver og balltrær, sier Muhammad Hussain til NTB.

Angrepet skal bare ha vart i rundt tre minutter. Selv ble han ikke skadd fordi han klarte å stille seg inntil en vegg.

Ap-politiker

Det er foreløpig uklart om dette slagsmålet har noen sammenheng med angrepet på Arbeiderparti-politiker Khalid Mahmood tidligere fredag ettermiddag.

Politiet fikk melding om slagsmålet i moskeen klokka 18.11, bare få timer etter at Mahmood ble angrepet med kniv i Motzfeldts gate 5 på Grønland. Angrepet på Mahmood ble meldt til politiet ved 15.30-tiden.

Tre personer ble først meldt fraktet til legevakten med lettere skader etter denne knivstikkingen. Mye tyder på at det bare var to personer involvert i denne episoden, hvorav den ene ble pågrepet, opplyser politiet.

– Vi har pågrepet en person med kniv på legevakten, sier operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Motiv

En intern maktkamp mellom to fraksjoner innad i moskeen kan være årsaken til voldsepisodene.

– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sier Mohammad Sharif til NTB. Han er ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat til NTB.

Alle personene involvert i konflikten skal være fra det samme området i Pakistan, opplyser Sharif som selv ikke har ikke tilknytning til moskeen.

Til stede

Khalid Mahmood som ble angrepet tidligere på kvelden, var selv til stede under bønnen. Han betegnet dagen som den verste i de 30 årene han har bodd i Norge.

– Jeg var på vei til T-banen etter ettermiddagsbønnen da et tidligere styremedlem av moskeen angrep meg, sier han.

Mahmood sier at han aldri har vært i klammeri med mannen, men at den samme mannen tidligere har truet imamen ved moskeen.

– Moskeens ledere har bedt om politibeskyttelse mot denne mannen, men det har de ikke fått, sier Mahmood.

Senere på kvelden var han igjen i moskeen da en gruppe kom stormende inn. De sju personene skal tilhøre den samme fraksjonen som personen som angrep ham tidligere på kvelden, og skal være i slekt med mannen.

– Ingen av personene fra styret som har ekskludert disse personene, var til stede, sier Mahmood som selv har jobbet med å mekle i den pågående konflikten.

– Det er mulig at jeg ikke har gjort en god nok jobb, siden konflikten nå har fått et voldelig utfall, legger han til.

Selv sier han at han skammer seg over moskeen og det muslimske miljøet i Oslo.

PÅ ÅSTEDET: Politiet ved inngangen til moskeen i Urtegata i Oslo fredag. Fire personer ble skadd i knivstikking. FOTO: SCANPIX
FOTO: SCANPIX
ANGREPET: Bystyrerepresentant og tredje vararepresentant i Stortinget for Oslo Arbeiderparti, Khalid Mahmood (Ap), var blant dem som ble angrepet med kniv på Grønland i Oslo fredag. FOTO: SCANPIX