Selv i utlandet vil en streik blant 38.000 arbeiderne i den konkurranseutsatte industrien i Norge merkes. Fra fem av bedriftene i Raufoss Industripark leveres bildeler til bilindustrien i Europa.

– Vi leverer støtfangere til Mercedes, BMW, Audi og Opel. Det eneste som finnes av lager av bildeler, er det som er i transport. Derfor vil en streik hos oss raskt stanse bilmonteringen, sier klubbleder Michael Hall i Hydro Automotive. Bedriften har om lag 500 medlemmer i Fellesforbundet.

– Vi er klare og forberedt på streik. AFP og sosial dumping er viktige saker for oss, sier Hall.

I industriparken er det til sammen 2.000 medlemmer i Fellesforbundet

Lørdag morgen

Medlemmer i om lag 1.100 bedrifter i verkstedsindustrien, byggeindustrien, tekoindustrien og kartonasjebransjen vil legge ned arbeidet fra lørdag morgen om det blir streik.

Frontfagene omfatter overenskomstene i den del av industrien som konkurrerer med utlandet. Resultatene her gir viktige føringer for resten av lønnsoppgjørene.

Riksmeklingsmann Svein Longva har frist fram til midnatt natt til lørdag med å fremme avtaler som Fellesforbundet og Norsk Industri kan godta. Men er det en løsning i sikte, blir det gjerne forhandlinger på overtid. AFP og sosial dumping er blant de store tvistespørsmålene.

En konflikt vil imidlertid få full virkning fra mandag morgen. Stedene en streik merkes umiddelbart vil for eksempel være ved de store landanleggene på Vestlandet og for Snøhvit i Finnmark og i Nordsjøen.

Fellesforbundet har 4.000 medlemmer på Melkøya ved Hammerfest og 1.000 mann ved Ormen lange i Aukra.

Trykkeri

Verftsindustrien langs kysten med bedrifter som Ulstein, Rosenberg Verft og Aker Stord må stoppe sine leveranser om det blir streik. Hos Aker Stord er det 750 medlemmer som skal streike, de er blant leverandørene til anleggene både på Aukra og i Hammerfest.

– Vår bedrift er seriøs, men rundt om ser vi stadig eksempler på sosial dumping. Dette sprer seg, og det skjer raskt, sier klubbleder Rune Rafdal.

Mekanikerne i Schibsted-trykkeriet i Nydalen i Oslo, som trykker VG, Aftenposten og Dagsavisen, blir også tatt ut i en eventuell streik.

– De vil raskt merke at vi ikke er der, sier klubbleder for mekanikerne ved trykkeriet, Trond Larsen.

Til sammen 34 mekanikere jobber ved trykkeriet, som er Norges største trykkeri. Om noe galt skjer med pressen, stopper trykkeriet.