De krever at Odfjell gir fra seg fallskjermen på 14,2 millioner fra sin tidligere arbeidsgiver Vesta – ellers må han finne seg noe annet å gjøre. Odfjells 19 år lange avtale med Vesta sikrer ham en utbetaling på 750.000 kroner i året.

Men den påtroppende Statoil-styrelederen vil ikke trekke seg fra styreledervervet han er innstilt til, selv om han møter sterk kritikk fra representanter for SV, Ap og LO Stat.

– Nei, det er helt uaktuelt. Dette er en sak det har vært full offentlighet om, og valgkomiteen har vært kjent med avtalen jeg har med Vesta. Realiteten er at avtalen dreier seg om å være disponibel og jobbe 300 timer i året. 750.000 kroner i året er slik sett et timehonorar tilsvarende det en forretningsadvokat får. De første årene arbeidet jeg nok mer enn 300 timer i året, de senere har jeg ikke gjort det, rett og slett fordi Vesta har valgt å ikke gi meg oppgaver, sier Odfjell til NTB.

Umusikalsk

Seks stortingsrepresentanter fra Ap regelrett slakter valgkomiteens innstilling av Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i Statoil.

– Dette er umusikalsk og viser totalt mangel på gangsyn. Jeg ønsker meg ikke personer med slikt syn inn i styret, sier Aps stortingsrepresentant Sigrun Eng til VG.

Andre Ap-representanter som reagerer sterkt på utnevnelsen, er Marianne Marthinsen, Steinar Gullvåg, Eirin Sund og Jan Bøhler.

SVs næringspolitiske talskvinne Ingvild Vaggen Malvik krever også at Odfjell må gi fra seg Vesta-etterlønnen – ellers blir det omkamp om styreledervervet.

– Jeg stiller meg helt bak kravet. I tillegg setter jeg spørsmålstegn ved valgkomiteens arbeid, sier Malvik.

Forståelse

Johan Fr. Odfjell sier at det ikke er aktuelt for ham å gå fra avtalen med Vesta.

– Men jeg har en viss forståelse for at folk kan reagere på den. Det er alltid kjekkere å ikke bli kritisert enn å bli kritisert, men det er noe en må regne med når en tar på seg styrelederverv, sier Odfjell til NTB.

Olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier nei omkamp om Odfjell og mener at etterlønnsavtalen med Vesta ikke har noe å gjøre med jobben som styreleder i Statoil.

– Jeg stiller meg hundre prosent bak valgkomiteens innstilling, sier Enoksen til VG.

Bedriftsforsamlingen i Statoil utnevner ny styreleder i selskapet 14. juni.