Det var trangt og klamt aller innerst på fasjonable Theatercaféen. Endelig skulle Odd Nerdrum møte offentligheten etter at han for fire år og 11 måneder siden ga klar beskjed om at han aldri mer ville la seg intervjue av norsk presse.

Kort etter flyttet Nerdrum til Island, byttet statsborgerskap og holdt siden sitt taushetsløfte.

Tykk sak

Anledningen for å bryte det selvpålagte eksilet var lanseringen av kunstnerens bok «Temaer» – en 500 sider tykk sak med 300 bilder og 150 skisser fra hele kunstnerens produksjon.

Begivenheten avstedkom et forventningsfullt oppmøte fra mediene som ellers bare blir kriserammede LO-ledere til del. Alle var der. Og alle ble lurt.

Lydgrums

For snart viste det seg at hovedpersonen likevel ikke dukket opp. På grunn av «tilbakefall av sykdom» stilte tidligere elev og kollega Jan Ove Thuv i stedet med en CD der Nerdrums budskap, på et langt under middels lydanlegg, knapt var til å få med seg.

NTBs utsendte noterte «halliken» – om en sliten og tannløs dame med erfaring, og noe om at «all kunst er god, vi er bare avhengig av riktige venner, vi vil ikke ha et geni».

Surrealistisk

– Jeg har CD-en i ti kopier dere kan dele på, sa Press-forlegger Håkon Harket med skjelvende stemme mens han forsøkte å finne «play»-knappen på spilleren.

Og da en utenlandsk journalist ville ha forleggeren til å beskrive forestillingen, fant ikke Harket noe annet å si enn «surrealistisk».

Forlaget hevder de fikk vite om Nerdrums avlysning/kunst-stunt/kalde føtter i siste liten, mens Thuv ikke ville svare på NTBs spørsmål om når det ble klart at Nerdrum ikke kom til å stille.

scanpix
GODT OPPMØTE: Det manglet ikke pressefolk, men noen var likevel savnet på lanseringen.
scanpix