Den amerikanske delegasjonen kunne virke som en gruppe turister der den gikk, med kameraene klare og et interessant blikk på alle detaljer.

Oppdraget er å kartlegge stedene Obama skal besøke når han 10. desember kommer til Norge for å motta fredsprisen, skriver Aftenposten.

Delegasjonen undersøkte blant annet Slottet, der Obama er invitert til å sove under besøket, og Nobels Fredssenter. Og det er ikke lite delegasjonen vil få klarhet i.

Alt fra hvilke musikere som skal spille, hvor presidentfruen skal sitte i forhold til de kongelige og til hvilket minutt ankomsten i rådhuset skal skje, ville amerikanerne ha svar på.

Den største utfordringen ligger kanskje i å holde presidenten sikker i Oslo. Sikkerhetsdelegasjonen har undersøkt mulige rømningsveier, fra så vel bygninger som byen Oslo.

– De spør om alt mulig, ikke minst om hvordan Oslo-politiet har tenkt å sikre arrangementet. Og formidler sitt syn på sikkerheten, sier politioverbetjent Kjell Bjerklund til Aftenposten.

Men de norske arrangørene rynker ikke på nesen over den storstilte planleggingen fra amerikansk side.

– Amerikanerne er krevende og det blir en stor jobb, men å møte Obama blir spesielt. Det er bare å glede seg, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik.

OMFATTENDE SIKKERHET: Ingenting blir overlatt til tilfeldigehetene når Obama kommer til Oslo.
KEVIN LAMARQUE