– Han er veldig nærværende i samtalen, har mye humor og veldig god innsikt i alle spørsmålene som diskuteres, sier Solheim etter å ha deltatt på statsminister Jens Stoltenbergs (Ap) møte med Obama torsdag.

– Det var et veldig positivt møte hvor temaet var klimaendring og hva USA og Norge kan bidra med for å få en sterk avtale i København og enda sterkere tiltak etter København, fremholder Solheim.

Forpliktet

Norge ber USA ta internasjonal ledelse i klimaspørsmålet, og Obamas budskap torsdag var at USA er sterkt forpliktet til få til en god klimaavtale i København.

Amerikanerne er også klar over at de må forsterke innsatsen i årene etter København-møtet, sier Solheim.

Obama roste det norske regnskogsinitiativet og la vekt på hvor viktig det er med finansiering av umiddelbare klimatiltak. Solheim er glad for at den amerikanske presidenten var positiv til Norges og Mexicos forslag om finansiering av klimatiltak i fattige land.

Rettferdig byrdefordeling

Den amerikanske presidenten sier han legger vekt på en rettferdig internasjonal byrdefordeling av utslippskutt. Men selv om de rike industrilandene må gjøre mest, mener han også de fremvoksende økonomiene må bidra.

– Han er fullstendig klar over at USA må gjøre mer enn Kina. USA har et historisk ansvar sammen med Europa her. Men samtidig er det mange utviklingsland som er fremtidens forurensere, derfor må både fortidas og fremtidas forurensere bidra, sier Solheim til NTB.