Air Force One satte kursen mot København klokken 01.16 norsk tid.

Fredag morgen litt over klokken ni landet flyet med den amerikanske presidenten på Kastrup utenfor København. Barack Obama dro direkte til Bella-senteret for å delta i innspurten av forhandlingene.

Først på dagsplanen sto et møte med den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen. Klokken ti skulle presidenten tale i plenumssalen.

Obamas tale er utsatt fordi han er i krisesamtaler med 25 andre statsledere. Norges statsminister Jens Stoltenberg er også til stede på dette møtet.

Når Obama drar tilbake er uklart, trolig fordi at presidenten kan komme til å sitte svært lenge ved forhandlingsbordet. En eventuell klimaavtale kan bli forsinket, og diskusjonene strekke seg til langt ut på natten.

Etter nattens intense diskusjoner har statsledere klart å få i stand et utkanst til en avtale. Hovedinnholdet er et løfte om 100 milliarder dollar årlig til klimastøtte i fattige u-land, og at målet er å hindre oppvarming utover to grader.

Forhandlingene var inntil i går svært fastlåste. Men USA sitt initiativ til u-landspengene, og Kinas uttrykte ønske om å begrense oppvarmingen til to grader skapte framgang på Bella-senteret i natt.

Det er svært viktig for å Obama å få til en avtale i København. Han ønsker ikke å vende tomhendt tilbake slik han gjorde forrige gang han var i den danske hovedstaden. Da var oppgaven å få OL til Chicago.

**Les også:

Klimabloggen**

Tror du på en klimaavtale? Si din mening her.

Susan Walsh