– Ivar Formo ble tatt opp av en råk i Store Sandungen i Nordmarka klokken 22.10 tirsdag kveld. Han var da død, sier operasjonsleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til NTB.

Ivar Formo vant seks OL— og VM-medaljer i langrenn, med OL-gull på 50 km i Innsbruck i 1976 som høydepunktet i karrieren.

Treningstur

55-år gamle Formo ble meldt savnet ved 17.30-tida tirsdag ettermiddag, da han ikke møtte sin kone ved Skar militærleir i Maridalen som avtalt etter en tur i Nordmarka.

Formo skulle dels gå på skøyter, dels jogge til Oslo fra Myllavannet på Hadeland, dit hans kone hadde kjørt ham ved 12-tiden tirsdag.

Stor aksjon

Politiet satte i verk en stor leteaksjon og gjorde også funn av et par skøyter i vannet Øyungen, etter at politiet fulgte skøytespor som førte til et hull i isen.

– Disse skøytene er bekreftet ikke å tilhøre Formo. Senere er vi kommet i kontakt med en person som opplyser at han har vært gjennom isen og kommet seg opp igjen. Vi undersøker nå om skøytene vi fant, tilhører denne personen, sier Ulvin til NTB.

Legendarisk

Formos største idrettstriumf var OL-gullet på femmila i Innsbruck i 1976, da radiokommentator Bjørge Lillelien fortalte det norske folk at saken ikke bare var biff, men karbonade – og flere andre matretter.

Det andre øyeblikket i Formos karriere som står prentet i manges hukommelse er fallet på nest siste etappe under VM-stafetten i Lahtis to år senere, da en mulig gullmedalje ble til bronse.

Formo vant fire OL-medaljer og to VM-medaljer i langrenn. Det ble OL-bronse på 15-kilometeren i Sapporo i 1972, samt stafettsølv både i Sapporo og Innsbruck. I VM ble det stafettbronse to ganger.

Formo var en svært habil orienteringsløper som vant VM-bronse i stafett. Han ble tildelt Egebergs Ærespris i 1973 og fikk flere andre gjeve utmerkelser.

Senere var han leder for langrennskomiteen i FIS og styremedlem i Norges Idrettsforbund.

DØD: Ivar Formo ble funnet druknet i Nordmarka tirsdag kveld.