Utdanningsminister Kristin Clemet (H) ble lørdag presset til å offentliggjøre en rapport fra OECD, som hun dagen før hadde nektet kjennskap til. Dagsavisen fikk sent lørdag kveld tilgang til rapporten.

I rapporten råder OECD regjeringen til å stanse offentliggjøringen av resultatene fra de nasjonale prøvene fordi de kan føre til en «spiral av nedgang for skoler med problemer».

Rapporten ber også regjeringen lytte mer til kommunene, som har kritisert gjennomføringen av de nasjonale prøvene. OECD viser til erfaringer fra Sverige og Finland. I Sverige har skoler med dårlige resultater blitt valgt bort av foreldre og elever. I Finland har resultatene derimot blitt brukt til å forbedre den enkelte skole.

I rapporten påpekes også mange gode sider ved de norske skolene, men behovet for bedre lærerutdanning og morsmålsundervisning understrekes. OECD er også meget kritisk til kontantstøtten fordi fattige familier og minoritets familier velger bort barnehagen. Slik hindres integrering, mener OECD.

Dagsavisen skriver at hemmelighetsstemplingen av rapporten ble fjernet 35 minutter før partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld. Aps Trond Giske hadde da garantert at hans parti ville ta «ansvaret» for offentliggjøringen.