NTB og HANS K. MJELVA

Nesten 14 millioner tekstmeldinger ble sendt i Telenor Mobils nett nyttårsaften. Den store trafikken overbelastet SMS-sentralen og ga Telenor store problemer med å levere SMS-meldinger i flere timer natt til første nyttårsdag.

Ny rekord

— Vi har aldri tidligere formidlet så mange tekstmeldinger. 13,8 millioner tekstmeldinger ble sendt i nettet vårt nyttårsaften. Den siste timen av døgnet, mellom klokken 23 og midnatt, ble det sendt 360 tekstmeldinger i gjennomsnitt hvert sekund, sier informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil.

Han sier den store trafikken og overbelastningen utløste et teknisk problem som oppsto klokken 00.30 og vedvarte til 03.07. Da ble feilen funnet og løst.

— Det blir for dyrt å dimensjonere sentralene etter trafikken når den er på det mest ekstreme rundt midnatt nyttårsaften. Da sender alle tekstmeldinger, sier Tuman Johnsen.

Forsinkelser

Overbelastningene førte til at SMS-meldingene i mange tilfeller ikke kom frem til mottakerne før etter tre-fire timer. Vanlige samtaler mellom mobiltelefoner fungerte som normalt.

Telenor understreker at tekstmeldingene kommer frem - før eller siden. Meldingen mellomlagres nemlig i sentralene og sendes videre når det er ledig kapasitet i nettet.

Informasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom forteller at NetComs mobilnett fungerte slik det skulle nyttårsaften. Netcom-kundene måtte likevel tåle forsinkelser i den mest hektiske perioden.

— Det var noen forsinkelser tidlig på kvelden nyttårsaften som kan forklares med høy trafikk, men ikke i det omfanget Telenor opplever, sier hun til NTB.

Ifølge ANB sendte NetComs kunder 6,1 millioner meldinger nyttårsnatten.

Også det lille mobilselskapet Chess i Bergen fikk problemer med å ta unna SMS-trafikken nyttårsnatten.

— Vi fikk litt problemer rundt midnatt. Det ble opp til et par timers forsinkelse, sier administrerende direktør Idar Vollvik. Selskapet har profilert seg med lave priser på tekstmeldinger, og selskapets kunder sender ifølge Vollvik langt flere meldinger enn hos konkurrentene.