EIRIK VIGSNES

Men han måtte ta regningen selv. Kvikksølvforgiftning blir ikke godtatt som diagnose.

Nå skal Universitetet i Bergen undersøke om folk virkelig blir friske av å fjerne amalgamet.

Var det kvikksølvet i tennene som holdt på å ta knekken på den robuste firebarnsfaren Ove Henriksen fra Audnedal?

Selv er han ikke et sekund i tvil. Han tok ut kvikksølvet og ble god som gull. 10 års sykdomshelvete tok slutt i løpet av tre uker etter at han i 2003 fjernet 12 kvikksølvholdige amalgamfyllinger i tennene.

— Forandringen kan ikke beskrives. Smertene forsvant, og livet mitt ble snudd fullstendig rundt, forteller firebarnsfaren fra Audnedal i Vest-Agder.

Han har urinanalyser som viser et markant fall i kvikksølvnivået etter at amalgamet ble fjernet.

Tannlegen hans, Bjørn Fjeldheim i Søgne, er overbevist om at det var amalgamet som gjorde Henriksen syk.

— Sammenhengen er helt klar, og Henriksens historie er ikke unik. Jeg har ofte gleden av å se folk bli friske etter å ha blitt kvitt amalgamet, sier tannlege Fjeldheim.

Han fjerner årlig alle amalgamfyllinger hos et hundretall pasienter.

I full jobb

Mens andre nyter sommerferien er Ove Henriksen i full gang med å utbedre varmeanlegget på Nodeland skole. Han har for lengst kommet tilbake i full jobb, og tar noen ekstra skift for å betale tilbake gjelden familien pådrog seg i sykdomsperioden.

Han har gitt opp alle forhåpninger om å få refundert utgifter fra trygdevesenet.

— De godtar ikke at tannfyllingene gjorde meg syk. Først ble jeg forbannet over denne arrogansen. Nå blåser jeg i det, og gleder meg over å være frisk, igjen sier rørleggeren, med et bredt, amalgamfritt glis.

— Her er det bare keramikk, ikke noe amalgam, sier han.

Ove Henriksen mener det er en skandale at norske helsemyndigheter ikke for lengst har forbudt bruk av amalgam.

I grus

Sørlendingenes lidelseshistorie begynte tidlig på 1990-tallet. Den unge familiefaren merket at krefter og overskudd gradvis forsvant.

— Helseproblemene kom snikende. Jeg kunne føle meg slapp og uvel, og i perioder hadde jeg sterke leddsmerter. Det ble bare verre og verre.

Sykemeldingene ble lengre og lengre. I perioder var han borte nesten halve arbeidsåret. Som selvstendig håndverker, ble den økonomiske belastningen stor.

— Det verste var likevel at ingen kunne fortelle meg hva jeg feilte, eller hvordan jeg skulle bli frisk. Jeg fikk alt fra smertestillende til lykkepiller av legen, uten at det hjalp, forteller han.

I 2002 var firebarnsfaren så utmattet og nedkjørt at han mistet lysten til å leve.

— Det var så ille at jeg ikke våget å ta med meg riflen på jakt, sier han.

Til slutt var det en homøopat som tipset Henriksen om amalgamforgiftning. Tannlege Bjørn Fjeldheim i Søgne, som undersøkte ham, anbefalte sanering av amalgamfyllingene.

Vinteren 2003 dro han til et sykehus i Polen som hadde spesialisert seg på særlig skånsom sanering av amalgamfyllinger. Operasjonen kostet rett over 30.000 kroner.

Det ble redningen for Ove Henriksen.

ER FRISK: – Jeg har fått livet og jobben min tilbake, konstaterer rørlegger Ove Henriksen (46) fra Audnedal, som ble frisk etter å ha fjernet amalgamfyllingene i tennene.<p/>FOTO: LARS HOEN