Det er seismikkselskapet TGS-Nopec som har foretatt de seismiske undersøkelsene i dette området mellom Ormen Lange og Helland Hansen-feltene.

— Jeg synes dette ser svært lovende ut, sier prosjektleder i TGS-Nopec, Jørn Christiansen, til NTB. Seismikken viser indikasjoner på hydrokarbon i et område som er like stort som Ormen Lange-feltet.

Gigantfunn

Ormen Lange er allerede påvist å være det nest største gassfeltet på norsk sokkel. TGS-Nopecs undersøkelser kan bety at feltet er dobbelt så stort, eller at det er et nytt gigantfelt like nord for Ormen Lange.

Christiansen sier til nettavisen GEO Aktuelt at dette er noe av det mest lovende han noensinne har sett på norsk sokkel. Undersøkelsene viser konturene av et felt som strekker seg over 450 kvadratkilometer.

— Men vi vet jo ingenting om kvaliteten før det blir boret her, legger Christiansen til. Feltet strekker seg nesten til Helland Hansen-feltet, men alt tyder på at det stopper der. I den sørlige delen av feltet er det vanskeligere å se noen klar avgrensing.

— Jeg tror dette kan bety at det er en forlengelse av Ormen Lange, sier Christiansen.

17. runde

Fredag går fristen ut for oljeselskapene for å legge fram sine ønskelister for 17. konsesjonsrunde. Mye tyder på at flere oljeselskaper er interessert i nettopp dette området. Flere selskaper skal ha kjøpt seismikk-resultatet fra TGS-Nopec, opplyser prosjektlederen i selskapet.

Det er BP som er operatør for Helland Hansen-feltet. Allerede i 15. konsesjonsrunde var BP interessert i området hvor det nye gigantfeltet kan befinne seg. Til våren skal BP dessuten starte boring på Havsule-feltet som ligger like i nærheten.

— Dette er midt i vårt primærområde. Vi synes dette er svært interessant, og har en offensiv holdning til dette, sier pressetalsmann i BP, Jan Erik Gerimo. Norsk Hydro er operatør for utbyggingen av Ormen Lange. Men seksjonssjef for informasjonsavdelingen, Dag Ryen Ofstad, vil ikke kommentere TGS-undersøkelsene.

— Alle selskap har sine prioriterte områder, sier Ryen Ofstad.