I 10 år har Birgitta vært ute av arbeidslivet, helt siden firmaet hun jobbet for ble nedlagt. Spilt golf fire ganger i uken, reist og brukt mye tid på sine to barnebarn.

Birgitta er samtidig smertelig klar over at de som kommer etter henne får det trangere økonomisk.

— Det blir tøffere

Sverige har gjennomført en pensjonsreform som brutalt vil krympe pensjonene dersom innbetalingene svikter. Trygdeavgiftene ligger låst og forbindelsen til statskassen er kuttet.

— Neste generasjon får det nok tøffere som pensjonister, sier hun og legger til: - Men vi hadde det tøft som unge og nyetablerte.

Lidenskapen for golf deler hun med Stig som hun har vært gift med i snart 50 år. Fire mil ukentlig vandrer de to på den velstelte gressmatten i Albatross golfklubb, like utenfor sentrum av Göteborg.

Høst og vinter drar ekteparet sydover - og spiller golf.

— Vi er nesten mer her ute enn hjemme, sier Birgitta og ler unnskyldende.

- Dessverre

— Hva hvis helsen svikter og dere blir pleietrengende. Faller ansvaret for det på neste generasjon?

— Nei, sier Birgitta og ser på ektemannen: - Det må bli opp til vår sønn. Vi ser det ikke som hans ansvar. Da må vi få hjelp fra kommunen.

Stig skyter inn: - Dessverre.

— Hvorfor sier du dessverre?

— Mennesket er et flokkdyr og trivst best sammen med barn og barnebarn. Det gjelder helt til livet tar slutt.

Birgitta konstaterer at terskelen for en plass på sykehjem blir stadig høyere. De eldre skal helst bo hjemme og få hjelp der.

— Det var lettere for generasjonen før oss å få plass på et hjem. Vi må være innstilt på å klare oss i egen bolig.

Nesten bare folketrygd

Birgitta og Stig har en liten felles privat pensjon som kommer på toppen av folketrygden.

— Vi lever ikke flott, men leve kan man vel.

Boligen eier de og gjelden er nedbetalt. Tanken om å bytte til en moderne leiligheter streifer dem iblant. Men en pris på 1,3 millioner norske kroner er avskrekkende høy. Forskjellen opp til hva de ville fått for villaen er bare en halv million kroner - og det er for dårlig butikk.

Golf, derimot, er god butikk og god mosjon. For 3000 norske kroner året har de ubegrenset spilletid - og vet å nytte den godt.

10 måneder i året.

<b>GOLF-FRELST: </b>Fire ganger i uken svinger Birgitta køllene ute på de velstelte gressplenene til Albatross golfklubb.<br/>FOTO: JAN M. LILLEBØ