Nina Skråmwstø Nesheim

— Vi reiste ned hit på grunn av varmen, men vi var ikke forberedt på alt det andre vi skulle få på kjøpet. Vi har fått mange nye venner, vi opplever en utrolig gjestfrihet, vi lærer mye om internasjonal kultur og barna lærer spansk på skolen, sier Olav Nilsen.

Familien Nilsen har bodd i den frodige lille landsbyen L´Alfás del Pi, nord for Alicante, siden august. Her er en stor del av innbyggerne nordmenn, hollendere og engelskmenn, men selv har de valgt å bo i et spansk nabolag. Nilsen tar oss med på en omvisning i det vakre området med lange strender, bratte klipper, små lokale kafeer og trange gater.

Norsk skole

Anne (9) og Kristina (14) går på norsk skole, men de lærer om spansk kultur på skolen og har flere timer spanskundervisning i uken.

De to eldste barna i familien ble igjen hjemme i Norge for å studere.

— Det er lett å bli kjent med de andre barna her. Jeg har fått mange nye venner, men jeg savner de gamle vennene mine, innrømmer Anne.

— Vi er glade for at barna finner seg så godt til rette her nede. Jeg tror de kommer til å se tilbake på dette som et lærerikt år, sier mamma Kjellfrid Bø Nilsen.

Kristina er konfirmant og synes det er spennende å oppleve dette i et annet land. Om noen uker reiser hun til London, der treffes konfirmantene fra alle de norske sjømannskirkene i Spania.

— Skolesystemet her nede er veldig bra, barna kan starte i norsk, engelsk eller spansk skole. Dette gir dem en enestående ballast i vår internasjonale verden, sier pappa Olav Nilsen.

Lett å få jobb

Både han og konen Kjellfrid jobber under Spania-oppholdet. Han jobber med regnskap på en av de norske skolene, mens konen Kjellfrid jobber på Betanien sykehjem som sykepleier.

— Det var ikke noe problem å få jobb, takket være EØS-avtalen, men det er likevel mange regler og mye å sette seg inn i før en skal flytte til utlandet. Jeg gjorde en grundig gjennomgang av økonomien før vi reiste. Lønningene her er 60 prosent av dem vi hadde hjemme, mens boutgiftene er de samme. Så da sier det seg selv at det er hardt å få hjulene til å svive rundt, sier Nilsen. Han har permisjon fra sin stilling som økonomisjef i Vennesla kommune.

— Jeg tror klimaet gjør noe med oss her nede, vi blir mer åpne og gjestfrie. Jeg håper dette er noe vi kan ta med oss hjem til Norge, smiler firebarnspappaen fornøyd.

Fædrelandsvennen/Bergens Tidende