Etter fire år på flukt gjennom to kontinenter endte Omar opp i Bergen. Her fikk asylsøkeren behandling for fysiske og psykiske skader.

— Jeg har fortsatt stingene etter operasjonen. Her er det ingen som vil se på dem, sa den somaliske 25-åringen da Aftenposten nylig møtte henne i den italienske byen.

Gråter og spør etter pappa

For ti dager siden ringte politiet på døren hjemme i Bergen. Hun fikk en time på seg til å pakke og ta farvel med ektemannen Sabriye. Like etter ble hun og sønnen Munir (5) fraktet til Italia, eskortert av to politifolk.

Da tvangsutsendelsen fant sted, var hun nyoperert og midt i en omfattende medisinsk behandling. Hun har forklart seg om en gruppevoldtekt som varte i 20 dager og har fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom.

Hun har nå eneansvaret for sønnen etter å ha måttet forlate ektemannen, som sitter fortvilet tilbake i leiligheten i Bergen.

Nå tilbringer Fathia og Munir dagene på en benk ved marinaen i den norditalienske byen Genova. Om nettene søker de ly på byens jernbanestasjon.

  • Det er verst for ham, sier Fathia og peker på sønnen.

— Han får ikke sove. Han gråter mye og spør etter pappa.

— Grovt mishandlet

Like etter at Munir ble født, ble hans biologiske far drept av et medlem av Al-Shabaab-militsen. I frykt for eget liv valgte Fathia å rømme fra hjembyen Mogadishu. Hun tok med seg Munir og reiste nordover, til Libya.

Hun fikk seg jobb som hushjelp i Tripoli og lot en annen somalisk kvinne ta vare på Munir mens hun arbeidet. En marsdag for to år siden dukket sønnen i huset opp sammen med en vennegjeng. De skal ha kidnappet Fathia og mishandlet henne.

Jeg opplever mye som lege, men har aldri før hørt om noe så grusomt som dette Ulf Hørlyk, Fathias fastlege

Lette etter sønnen

Da Fathia oppsøkte den somaliske kvinnen som passet på Munir, fikk hun vite at hun hadde fraktet ham til Roma fordi hun trodde moren var død. Med hjelp fra andre flyktninger klarte Fathia å skrape sammen nok penger til at en smugler fikk fraktet henne til Italia. I juli 2008 fant hun endelig Munir igjen i den italienske hovedstaden.

En stund klarte hun å overleve ved å jobbe illegalt som hushjelp, men hun ble raskt kastet på gaten, der Munir skal ha blitt forsøkt kidnappet og voldtatt av en innvandrergjeng.

Like etter snudde lykken. Fathia kom i kontakt med en somalisk mann i Norge. Etter en tids nettflørting giftet de seg.

Ingen av dem var til stede i bryllupet som ble gjennomført av foreldrene deres i Somalia.

Lege og psykolog opprørt

I august 2009 kom Fathia til Norge. Fastlegen hennes, Ulf Hørlyk, innså raskt at hun trengte omfattende behandling for både fysiske så vel som psykiske lidelser. Han satte hjulene i gang for å få henne inn til både psykolog og til operasjon på Haukeland.

Psykolog Elin Mæhle konstaterte raskt at både Fathia og Munir lider av posttraumatisk stressyndrom.

  • Hun er forvirret, deprimert og traumatisert. Jeg kan ikke skjønne hvordan hun skal kunne ta vare på seg selv eller en liten gutt, sier Mæhle, som har behandlet Fathia ved Senter for krisepsykologi i Bergen.

Fastlege Hørlyk er enig:

  • Hun har en usedvanlig brutal forhistorie. Jeg opplever mye som lege, men har aldri før hørt om noe så grusomt som dette, sier han.

Verken lege eller psykolog visste at hun skulle tvangsutsendes. Hørlyk er svært opprørt:

  • Det er godt mulig at hun ikke skal ha asyl i Norge. Men hun må jo få fullført behandlingen sin. Hvor er menneskeligheten? Dette er jo groteskt.