• Tragedien i Geilo må få konsekvenser for Heimevernet. Det sier Marit Nybakk (Ap), leder for forsvarskomiteen på Stortinget.

Komitélederen er selv sjokkert etter trippeldrapet på Geilo. Den 25-årige gjerningsmannen var HV-soldat og brukte tjenestevåpenet til å drepe tre personer og såre en før han tok sitt eget liv.

Hun tror saken vil bli kraftig debattert i korridorene på Stortinget i dag, og lover grundig gjennomgang i forsvarskomiteen.

Våpen ut av hjemmet

— Kontrollrutinene i HV er tydeligvis ikke gode nok. Når kvaliteten på Forsvaret bedres, må det også gjelde Heimevernet, sier Nybakk.

Hun krever strengere kontroll på hvem som får bli HV-soldat, og fortløpende evaluering om de skal beholde våpnene.

I dag blir HV-soldater kontrollert av en lokal nemnd med blant annet representanter fra politiet og Forsvaret før de får utlevert våpen. Deretter skal det samme utvalget kontrollere personene hvert femte år.

Setter fart i sikkerhetsarbeid

Også i Forsvarets overkommando (FO) ønsker de seg bedre kontroll over våpnene. Pressetalsmann major Petter Lindqvist i FO forteller at de kontinuerlig jobber med å bedre sikkerheten.

— I utgangspunktet skal dette være en sikkerhet for folk. Det må ikke bli en trussel mot lokalsamfunnet.

Det finnes drøyt 80.000 Heimevernssoldater i Norge i dag. De langt fleste av disse har våpen hjemme. Mesteparten AG-3 automatgevær, andre maskinpistoler og pistoler.

- Prisen vi må betale

Det er en ordning HV er fornøyd med og ikke ser noen grunn til å endre.

— Risikoen for våpenmisbruk som dette er prisen vi betaler for å opprettholde den høye beredskapen, sier brigader Sigurd Hellstrøm, nestkommanderende i Heimevernsstaben, og fortsetter:

— Fra fagmilitært hold kan vi ikke utfra denne episoden se at vi bør endre opplegget.

Terrorangrepet 11. september viser at det er viktig å ha en slik mobil styrke med høy beredskap Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ønsket i går kveld ikke å kommentere hvorvidt rutinene i Heimevernet bør endres.

fakta/Heimevernet

 • Det er i dag tett oppunder 83.000 Heimevernssoldater i Norge. De fleste av disse har våpen hjemme. Totalt finnes drøyt 80.000 AG-3 automatgeværer, MP-5 maskinpistoler og Glock P80 pistoler i norske hjem.
 • Soldater med automatvåpen får utlevert minst 100 skarpe skudd. Det finnes et titall millioner skarpe forsvarsskudd i norske hjem.
 • Heimevernssoldatene blir testet for skikkethet før de får utlevert våpenet.

Fakta/episoder med AG-3-gevær og HV-soldater de siste årene

  1. august 1994: 28-årig HV-soldat skjøt 25 skudd mot en leilighet, butikker og kontorer i Oslo og Oppegård.
   1. november 1994: HV-mann skjøt mot biler og kapret en buss med AG-3.
    1. mars 1996: 23-åring avfyrte om lag 60 skudd mot et bedriftsområde i Lillehammer med en AG-3.
     1. mars 1998: 39-årig fenrik i HV skjøt vilt rundt seg med en AG-3 på Konnerud i Drammen.
      1. mars 1998: To menn truet forbipasserende på Trondheimsveien i Oslo med en AG-3. n 26. april 1998: Mann berserk med AG-3-gevær på Eidsvoll.
       1. januar 2002: 25-åring drepte tre og såret en i Geilo. Deretter tok han sitt eget liv.
       VIL HA ENDRING: Leder i forsvarskomiteen på Stortinget, Marit Nybakk (Ap) lover kraftig debatt om kontrollrutinene rundt våpen i Heimevernet.
       ARKIVFOTO