I dag har apotekene fått på plass det nye prevensjonsmiddelet. P-ringen er et hormonelt prevensjonsmiddel, men gir kroppen bare halvparten så stor dose som p-piller.

— Kvinner plasserer den rett inn i skjeden, og der skal den ligge i tre uker. Den vil fordele hormoner jevnt gjennom slimhinnene og rett inn i blodbanen. Derfor kan dosen hormoner være så lav. Med vanlige p-piller må dosen først gjennom magen og leveren. Flere ledd krever høyere dose, forklarer gynekolog Nils Petter Jørgensen. Han er ansatt av legemiddelfirmaet som lanserer p-pillen.

Også gynekolog Bjarne Eriksen er fornøyd med p-ringen.

— Mange kvinner synes det er tungvint å skulle huske pillene sine hver dag. Det slipper de nå. Ringen ligger inne i tre uker, så har du en uke uten. Samme system som p-pillene, sier Eriksen.

Det store spørsmålet fra forbrukerne er imidlertid om ringen kan merkes under samleie.

-To av hundre sier de kan merke den under samleie, men de sier ikke at det er et problem. Mange lurer også på at den faller ut. For noen få tilfeller kan det skje, men det er veldig sjelden, sier Eriksen.

— Det har vært diskusjon rundt sammenhengen mellom østrogen og brystkreft. Derfor forsøker industrien hele tiden å utvikle prevensjonsmiddel med lavere doser hormoner. Det mener jeg vi har klart, sier Jørgensen hos Organon.