Venstre og Lars Sponheim kan glede seg over å være størst blant mellompartiene.

Det går fram av en meningsmåling Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i desember. Høyre går fram 2,1 prosentpoeng og får 18,7 prosents oppslutning. Arbeiderpartiet går fram 1,6 prosentpoeng til 28,5 prosent.

Venstre får en oppslutning på 6,8 prosent til tross for en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng. Dermed er landets eldste parti det største i sentrum av norsk politikk.

De borgerlige ville fått et klart flertall med 97 mandater på Stortinget dersom det hadde vært valg i dag. De rødgrønne partiene måtte ha nøyd seg med bare 72 representanter. 15 færre enn ved valget i 2005.

Høyre-leder Erna Solberg tror Høyre får uttelling for å ha vært «klare og tydelige på» at partiet ønsker et borgerlig samarbeid etter valget i 2009.

Frp-formann Siv Jensen mener målingen bekrefter hennes budskap denne høsten om at det er stemning for et regjeringsskifte.

– Folk vil ikke ha mindre Frp-politikk, og vår strategi har appell: Vi vil ha et regjeringsskifte. Vi går foran for å få det til, og om nødvendig gjør vi jobben alene, sier Jensen til Dagsavisen.

Ellers er det små endringer på målingen. KrF må nøye seg med 5,6 prosent, mens Senterpartiet har støtte fra 5,4 prosent av velgerne. SV står på stedet hvil med en oppslutning på 6,3 prosent. Fremskrittspartiet går fram 0,1 prosentpoeng og får 26,2 prosent på målingen. Rødt går tilbake 1,3 prosentpoeng, men har likevel støtte fra 1,5 prosent av de spurte.

Hva synes du om Erna Solbergs fremgang? Diskutér saken her.

SCANPIX