En 34 år gammel mann fra Litauen ble pågrepet av politiet på Romerike mandag. Mannen skal ikke ha vært på flukt, men politiadvokat Nina Prebe i Follo politidistrikt vil ikke utdype hvorfor han ble pågrepet så langt unna de andre siktede i saken.

– Han er siktet for de samme forholdene som de andre i saken, og kommer til å bli framstilt for varetektsfengsling onsdag, sier Prebe.

Hun vil ikke kommentere hvilken relasjon han har til de fire andre siktede i saken eller hvorfor han er i Norge. Hun vil heller ikke utdype hvorfor mistanken falt på 34-åringen.

Massiv vold

Etter obduksjonen mandag, har politiet klart å identifisere offeret. Arbeidet er blitt vanskeliggjort av at han har operert under flere forskjellige identiteter og aldre. Nå mener Follo politidistrikt å ha brakt på det rene at han er 24 år gammel, ikke 21 som tidligere antatt, og litauisk statsborger.

– Vi vil ikke gå inn på omstendigheter rundt de forskjellige identitetene, hvorfor eller hvor han har brukt dem, sier Prebe.

Politiet har begynt å danne seg et klarere bilde av hendelsesforløpet ved hyttefeltet «Slottet» i Frogn nær grensen til Nesodden i Akershus. Selv om konklusjonen i den foreløpige obduksjonsrapporten fortsatt holdes hemmelig av politiet, bekrefter Prebe at 24-åringen var blitt utsatt for massiv vold. Han døde trolig av stikk— og slagskader.

– Men vi er fortsatt ikke kjent med motivet for drapet, sier Prebe.

Fengslet i fire uker

En av de siktede, en 25 år gammel mann, ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker. Retten ila mannen brev- og besøksforbud i alle de fire ukene, og full isolasjon de to første.

– Klienten min erkjenner ikke straffskyld, men plasserer seg på åstedet. Han har ikke deltatt i det voldelige som har skjedd, snarere tvert imot, sier advokat Tor Erling Staff, som forsvarer 25-åringen.

Ifølge Staff kom litaueren til Norge for å jobbe. En 31-åring som også er siktet i saken, blir framstilt for varetektsfengsling tirsdag ettermiddag. Han nekter ethvert kjennskap til drapet og den forutgående krangelen, ifølge politiet.

Fem menn i 20- og 30-årene, alle fra Litauen, er nå siktet i forbindelse med drapet. Alle fem er siktet for drap eller medvirkning til drap, og for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Siktet utskrevet

Politiadvokat Nina Prebe bekrefter imidlertid at mistanken mot de to siktede som måtte innlegges på sykehus er sterkt svekket. De har ikke vært pågrepet i saken, til tross for drapssiktelsen.

– De kommer heller ikke til å bli pågrepet eller framstilt for varetektsfengsling. Siden det er en siktelse for drap, er den endelige avgjørelsen om siktelsen skal opprettholdes eller ikke opp til Riksadvokaten, sier Prebe til NTB.

En av de to mennene er allerede skrevet ut fra Ullevål universitetssykehus etter å ha fått behandling for stikkskader. Den andre får fortsatt behandling, men er fri til å gå hvor han vil.

Kriminelt oppgjør?

Prebe sier at politiet ennå ikke kan utelukke at flere kan bli pågrepet og siktet i saken.

Det brutale oppgjøret lørdag kan ha vært et internt oppgjør blant litauiske kriminelle. Det foreligger opplysninger i saken om at en av de siktede skal ha vært i Norge for å jobbe, men politiet vil ikke utdype hvorfor de litauiske mennene var her eller om de har forbindelser til organisert kriminalitet.