Trine Skei Grande er innstilt som ny leder, Helge Solum Larsen fra Stavanger som ny første nestleder, mens Ola Elvestuen foreslås å fortsette som andre nestleder.

— Vi har hatt en åpen prosess, og det er veldig hyggelig at en samlet valgkomité står bak innstillingene, sier Trine Skei Grande til NTB.

Hun påpeker at det nå foregår et generasjonsskifte i partiledelsen og at stemningen i partiet er dramatisk mye bedre enn valgresultatet skulle tilsi.

— Vi har en kjempejobb foran oss etter valgresultatet. Jeg tror Venstre har et enormt mye større potensial enn det som kommer til syne i dag, sier en optimistisk Skei Grande.

Ny organisasjonskultur

Solum Larsen har hittil prioritert lokalpolitikken i Rogaland og har bare hatt gjesteopptredener i Oslo. Han understreker at Venstre trenger å bygge en ny type organisasjonskultur som gjenspeiler et åpent og inkluderende parti.

— Jeg har ofte tenkt at vi i Norge har en ganske lukket struktur innenfor vårt partidemokrati. Det er veldig få som beslutter mye. I Rogaland har vi lagt an på åpne valgmøter og gi alle som vil tilgang til talerstolen, sier han. Han trekker fram eksempler fra det liberaldemokratiske partiet i Storbritannia som har arbeidet på denne måten lenge.

Ola Elvestuen sier Venstre har fått mer enn 2.500 nye partimedlemmer etter det dårlige valget i fjor høst og dermed en mye større medlemsorganisasjon. En undersøkelse viser at 12-13 prosent av de nyinnmeldte kan tenke seg å stille til valg for partiet.

— Det betyr at mange nye medlemmer vil ta ansvar og jobbe aktivt med Venstre-politikk. Partiet trenger med andre ord å satse på organisasjonsbyggingen. Norge trenger et større, grønt parti, og det er veldig mange flinke folk i Venstre, skryter Elvestuen.

Satser lokalt

Skei Grande understreker at Venstre i første omgang satser på lokalvalgkampen om halvannet år. Miljøsaker, småbedriftenes kår, utdanning, personvern, åpne strukturer og få folk til å skjønne ombudstanken i politikken, er sentrale Venstre-saker.

Solum Larsen mener også at partiet må arbeide med å gjenreise den indre styrken og tryggheten etter siste valg for å utvikle ny selvtillit.

— I 2011 skal vi ta revansj, sier en optimistisk nyinnstilt nestlede