— Jeg tror klimaendringene kommer til å påvirke både vekst, dyreliv og isbreer, bensin- og matvareprisene kommer sikkert til å øke. Og det kan påvirke manges hverdag, men for min del så kommer jeg ikke til å merke så mye til det da jeg alltid har valgt mat med omhu og ikke kjører jeg bil. Sofaen min vil være like myk den, sier Bjarte Handeland. Kompisen, Ørjan Hartveit er enig. Også han tror vi merker endringer nå.

— Klimaendringene kommer til å gjøre oss mer bevisste våre valg. Det vil for eksempel ligge i bakhodet når vi velger hvor og hvordan vi reiser. Jeg tror flere vil velge tog framfor fly. Dessuten vil sikkert flyreisene bli dyrere på grunn av drivstoffprisene, det kan gjøre at man ikke reiser så mye langt mer, sier Hartveit.

De to Bergenserne er ikke alene om å tro at klimaendringene vil forandre vår hverdag. Avisen Nationens distriktsbarometer viser at Hordalendingene er mest skeptiske til klimaendringene. I den andre enden av skalaen finner vi Hedmark. Der er det få som tror at klimaendringene har noen påvirkning på dem.

Barometeret viser samtidig at folk i byene i større grad forventer å merke endringene raskt. Mens over 50 prosent av innbyggerne i Bergen venter å merke klimaendringene i løpet av de neste ti år, er andelen nede i 41 prosent i bygder og tettsteder.

Svarene koblet med politisk tilhørighet byr ikke på noen overraskelser. SV-velgerne er de klareste på at endringene vil merkes raskt, hele to av tre tror det, mens bare 29,9 prosent av FrP-velgerene tror klimaendringene vil gripe inn i deres hverdag. Hele 35,2 prosent har ingen tro på dette, og Frp'erne er den eneste velgergruppen der det er flere som ikke tror de vil merke klimaendringene snart, enn de som tror de vil gjøre det.

Tallene viser også at unge mennesker har mer tro på forandring enn eldre.

Vil klimaendringene forandre hverdagen din? Og hvordan? Si din mening i kommentarfeltet under!

Tri D. Nguyen