Bare én uke etter at seks personer døde i brann i parallellgata Urtegata, tok brannen i Norbygata på Grønland i Oslo et liv lørdag.

— En kvinne omkom. Hun ble funnet i oppgangen mellom tredje og fjerde etasje, sier vaktleder Lennart Kyrdalen ved sentralvakten i Oslo politidistrikt.

Mange av beboerne i gården flyktet i panikk ut av det store leilighetskomplekset og flere som befant seg på gata stormet inn i bygningen for å hjelpe beboere med å evakuere.

I alt ble 27 personer evakuert og lørdag kveld måtte 19 personer få midlertidig bolig av via den kommunale beredskapen.

- Kastet barn ut vindu

— Jeg befant meg utenfor da det plutselig kom en masse røyk fra en leilighet i første etasje. Jeg løp inn og fikk kastet flere barn ut av et vindu. Det var helt tett av røyk der, forteller Ali Mohamed Danar.

Danar hørte noen si at brannen startet i «noe elektrisk» inne i leiligheten, men vet ikke hva. Politiet eller brannvesenet kunne lørdag ettermiddag ikke kommentere hva som hadde utløst brannen.

— Jeg så flammene inne i et annet rom enn det jeg selv sto i. Jeg vurderte om jeg kunne se etter noen der, men kunne ikke. Til slutt måtte jeg kaste meg ut av vinduet, sier han.

Spedbarn hentet ned

Røyken fra den brennende leiligheten trakk seg oppover i etasjene og mange av beboerne derfra måtte evakueres med brannvesenets stigebil. Flere av dem skal ha hoppet fra stor høyde og ned på brannvesenets puter. Andre ble hentet ned med vanlige stiger.

— Blant dem som ble hentet ned på stige, var et spedbarn som straks ble kjørt bort i ambulanse, forteller NTBs journalist på stedet.

Brannen førte til at det ble slått katastrofealarm, og både brannvesen, politi og ambulansepersonell rykket ut i stort antall. Beboere og vitner ble samlet i store grupper på en plass rett overfor oppgangen det brant i.

Mistet boligen

Enkelte som klaget over kvalme og pusteproblemer ble undersøkt av ambulansepersonell på stedet og flere ble sendt videre i ambulanse. En familie på seks kunne ikke lenger bo i leiligheten sin og ble tatt hånd om av hjelpemannskaper.

— Vi har fått kontakt med 19 personer som behøver midlertidig bolig, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum.

Brannfrykten i bydelen er etter de siste hendelsene åpenbar. Etterforskningen etter den tragiske brannen i Urtegata forrige lørdag har så langt avdekket at flammene oppsto som følge av åpen ild i trappeoppgangen. Det er ennå ikke slått fast at brannen var antent.

Blant de svært mange tilskuerne til branndramaet lørdag ettermiddag falt det kommentarer som «nå brenner det igjen» og «jeg lurer på når det tar fyr i oppgangen vår».

Startet i gryte

Etterforskerne fastslo lørdag kveld at brannen i Nordbygata startet som følge av matlaging.

— Vi mener bestemt at brannen startet på kjøkkenet i en leilighet i første etasje. Den spredde seg fra en gryte og opp i kjøkkenvifta og videre rundt på kjøkkenet. Det har ikke vært brann i noen andre leiligheter, men det ble en voldsom røykutvikling oppover i bygget, sier Kyrdalen ved sentralvakten i Oslo politidistrikt. brøt ut nok en brann i bydelen Grønland i Oslo lørdag ettermiddag.

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX