Enklere, raskere, mer effektiv. En bergensk bakterietest kan nå stå på terskelen til et internasjonalt gjennombrudd.

– Ingen andre kan utføre slike tester like raskt og billig i dag, sier Bjarte Karlsen, gründer og daglig leder i iSentio AS.

Les mer:

— Riktig behandling raskere

Dagens prosedyre tar vanligvis fem til syv dager. Bakteriene, som må være levende, dyrkes frem i laboratoriet, én for én. Den nye testen kutter derimot hele dyrkingsprosessen, og identifiserer DNA-et til samtlige bakterier, døde eller levende, på under syv timer.

Dataprogrammet Sequence Decoder er testet klinisk på Haukeland Universitetssjukehus i halvannet år. Resultatene er svært gode, og metoden legges nå over på web.

– Vår metode er femti til nitti prosent raskere enn dagens tester, sier Karlsen.

Kan bli rike

Også Arup Laboratories, et ledende forskningsselskap i USA, har utført flere studier med testen fra Bergen. I juni skal Arup etter planen presentere noen av sine resultater på en internasjonal konferanse for mikrobiologer i Boston.

I tillegg blir de første forskningsfunnene publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Clinical Microbiology i løpet av sommeren. Først da kan iSentio begynne å selge testen.

– Terskelen for å ta i bruk metoden er lav. Alt man trenger er en browser og internett, sier Karlsen.

– Er dette en medisinsk revolusjon?

– Ja, vi mener faktisk det.

– Betyr det at dere blir rike?

– Vi vet ikke ennå. Metoden kan gi stort utbytte, og selvfølgelig er den økonomiske oppsiden en bonus. Men vårt ønske er at testen skal komme til nytte og redde liv, sier co-gründer og utviklingsansvarlig Øystein Friestad Sæbø.

Antibiotika

At Sequence Decoder finner DNA-sporet både til levende og døde bakterier, utvider potensialet til testen.

Bruk av antibiotika har økt voldsomt på verdensbasis de siste årene. Slike kurer dreper mange bakterier, og døde bakterier kan ikke spores.

– Har en pasient tatt antibiotika, kan man ikke stole på dagens bakterietester. Det kan ta flere uker å lete etter vanskelige bakterier, forklarer Sæbø.

Noen ganger finner ikke testen bakteriene i det hele tatt. Da får pasienten ofte en bredspektret antibiotikakur, for å sikre at riktig bakterie blir truffet.

Men pasientprøven inneholder fremdeles DNA-spor etter alle bakteriene, og derfor kan Sequence Decoder-metoden identifisere dem.

– Dette betyr at vår metode bør brukes, når det er antibiotika med i bildet. Resultatet blir raskere identifisering, mindre bruk av bredspektret antibiotika og færre bivirkninger.

Krøll i lab-en

Historien om iSentio AS begynte som en laboratorietabbe. I 2003 sendte mikrobiolog Øyvind Kommedal en pasientprøve gjennom DNA-analysemaskinen. Ut kom en datafil han ikke klarte å tolke.

Han tok kontakt med en barndomskompis, som jobbet som IT-konsulent. Kunne gåten løses ved hjelp av dagens kraftige datamaskiner?

Barndomsvennen var Bjarte Karlsen, som dro enda en kamerat, IT-kollega Øystein Friestad Sæbø, inn i prosjektet. I to år jobbet trioen på fritiden med å knekke koden. Så, i 2005, var prototypen klar for testing på Haukeland.

– Testen gikk rett gjennom! Prototypen fungerte akkurat så bra som vi trodde.

Samme år fikk gründerne et inkubatorstipend på 500.000 kroner fra Innovasjon Norge. Da løsnet det.

– Det var et «go»! Da fikk vi pengene vi trengte for å kunne gå ned i lønn, og utvikle testen videre på deltid, sier Karlsen og Sæbø.

Tro mot bruksanvisningen

DNA-analysemaskiner fins på mange sykehuslaboratorier, men blir sjelden brukt til bakterietesting. iSentio benytter seg av teknologien på en ny måte.

– Den etablerte dyrkingsmetoden kommer tross alt fra bakteriologiens barndom, så det er på tide å gå videre.

– Hvorfor kom ingen på dette før?

– Vi tror det skyldes bruksanvisningen! Der står det nemlig at maskinen bare kan analysere én bakterie om gangen. Dersom prøven inneholder flere bakterier, må man «rykke tilbake til start», forklarer Sæbø og Karlsen.

– Fremskrittet har altså vært hemmet av folk har fulgt bruksanvisningen?

– Vi tror det er grunnen. Men vi trengte også kombinasjonen av en mikrobiolog, IT-folk og datakraft for å teste ideen.

Brekke, Eirik