ANE ELISABETH BØRHAUG

Importen av paranøtter er nær tredoblet siden i fjor. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

— Det er ny rekord, sier rådgiver i SSB, Anne Berit Dahle.

Hun forteller at de fleste paranøttene som havner på bordet til jul stammer fra Brasil.

- Mer internasjonale

SSBs har oversikt over importtall på en rekke produkter tilknyttet julen. Importen av både leker, fyrverkeri, marsipan og akevitt har økt i år. Beregningene er basert på årets første elleve måneder. I 2003 importerte vi 63 tonn paranøtter. I år er tallet 186 tonn. Det er en økning på hele 192 prosent.

De skakke brune nøttene har tradisjonelt vært et fast innslag til jul. Nå tror fagfolk det er blitt et helårsfenomen å tygge paranøtter. Hos Den lille nøttefabrikken har salget av paranøtter gått kraftig opp.

— Etter at Fedon Lindberg skrøt paranøttene opp i skyene har vi merket økt salg, sier produktsjef hos Den lille nøttefabrikken, Henriette Bøhler.

Hun mener at økt fokus på nøttenes helsegevinster i mediene har bidratt til at nøttesalget er gått opp.

— Det er flere helsemagasiner som har skrevet om det. Jeg tror folk har fått opp øynene for at nøtter er både sunt og godt, sier Bøhler.

Hun er overbevist om at det er en ny trend vi ser.

— Det er helt klart en trend. Vi blir mer internasjonale og tar med oss både flere ingredienser og inspirasjon hjem. Nøtter er ikke vanlig ingredienser i norsk husmannskost.

Den lille nøttefabrikken har valgt unge kvinner som en viktig målgruppe for deres produkter.

— Vi ser at det ofte er unge kvinner som kjøper nøtter. De er gjerne mer vågale. De tør å prøve ut ulike matretter med nøtter, tror Bøhler.

- Bremser aldring

Gjermund Vogt er forsker ved Matforsk, Norsk institutt for næringsmiddelforskning. Han merker også en økt interesse for nøtter.

— Før spiste man helst nøtter til jul, men nå er det blitt en trend at man skal spise nøtter hele året, sier Vogt.

Ifølge forskeren kan nøtter virke positivt for hjerte og kar.

— Fettet i nøtter er det beste plantefettet. Det er assosiert med positive helsemessige effekter for blant annet hjertet. Nøtter inneholder også antioksidanter, sier Vogt.

— Det bremser litt av aldringsprosessene. I tillegg bevarer det fettet i kroppen sånn at det ikke harskner i blodårene, forklarer matforskeren.

Selv om det kan være sunt å spise nøtter, tror Vogt det viktigste er å ha det godt med seg selv.

— Vi spiser kanskje mye mat til jul, men den positive sosiale effekten kan oppveie for det. Livskvaliteten er det viktigste, sier Vogt.

Han anbefaler likevel alle til å ta en skje tran før julemiddagen. Det skal stabilisere blodtrykket og er bra for hjertet.

— En daglig dose tran har dokumentert god effekt. Man bør ta en skje tran hver dag, spesielt i julen når vi får i oss så mye annet fett.

SELGER NØTTER: Gunn JEnsen (22) er butikkmedarbeider hos Rema 1000 i Nygårdsgaten. - Jeg har bare spist paranøtter hos farmor. Jeg liker best valnøtter forteller Gunn Jensen.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
IMPORTTALL: Statistisk sentralbyrå har sammenliknet importen av en rekke varer. Import av paranøtter og motoriserte lekrtøy har økt kraftig fra i fjor.<p/>FOTO: ARNE NILSEN.