Vil fjerne dokumentavgiften OSLO: Hele sju av ti nordmenn mener at dokumentavgiften bør avskaffes, viser en ny undersøkelse fra MMI som er utført på oppdrag av Huseiernes Landsforbund. Forbundet mener nå Verdikommisjonen må se på saken.-— Det er direkte umoralsk å kreve inn 2,5 milliarder kroner uten å gi noen form for motytelse. Dette må Verdikommisjonen se på, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til TV 2. I alt 69 prosent av de spurte i undersøkelsen er imot dokumentavgiften, melder NRK. KrF går inn for å fjerne dokumentavgiften for ungdom under 30 år som kjøper sin første bolig. Dokumentavgiften til staten er på 2,5 prosent av kjøpesummen. (NTB)

Vil holde siktet i varetekt LARVIK: Politiet vil be om forlenget varetekt av den 54 år gamle mannen som er siktet for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12). Den 54 år gamle mannen ble fredag 13. august varetektsfengslet for to uker. Førstkommende fredag er de to ukene omme, men politiinspektør Tove Nissen-Sollie ved Larvik politikammer kunne allerede mandag fortelle at politiet vil be om forlenget varetekt. Rettsmøtet blir trolig førstkommende fredag. 54-åringen har hele tiden hevdet at han er uskyldig. -- Han er ved godt mot, og føler seg sikker på at han blir løslatt når varetektsfengslingen utløper fredag, sier mannens forsvarer, Jonny Sveen. 54-åringen har sittet i lange avhør i helgen, men ble ikke avhørt mandag. -- Det har ikke kommet fram noe nytt under disse avhørene, sier Sveen. Han sier politiet ikke har lagt fram bevis som kan knytte 54-åringen til drapet.

Streik i oljeindustrien OSLO: De ansatte i oljeindustrien går til politisk streik 6. september. De krever at nye oljefelt blir klargjort for produksjon slik at man unngår masseoppsigelser i verftsindustrien, melder NRK. Med anklager om kartellvirksomhet, hasardspill om arbeidsplasser og politisk handlingslammelse går nå fagforeningstoppene i oljeindustrien knallhardt ut både mot regjeringen, Stortinget og oljeselskapene. Umoe Haugesund er det første store offshoreverftet som nå står uten oppdrag. -- Når vi nå ser hvordan oljeprisene er og de utsiktene som er fremover, så er det bemerkelsesverdig og påfallende at ingen av de feltene som ligger på vent og som er klare til utbygging blir iverksatt, sier fellestillitsvalgt i Umoe, Karl Erik Eriksson. -- Vi er innstilt på å kjøre en tøff linje overfor oljeselskapene, og vi er også innstilt på å gjøre alt vi kan for å påvirke politikerne til å ivareta sin styringsevne i forhold til det som nå foregår, sier Eriksson. (NTB)

Sjømann funnet omkommet MO I RANA: Letemannskaper fra Røde Kors fant ved 17-tiden mandag den 48 år gamle sjømannen som har vært savnet siden søndag morgen. Mannen lå omkommet i fjæren ved Sildavågen i Lurøy kommune. Mannen skal ha falt over bord fra et fraktefartøy vest for Nesna i Nordland ved 03.30-tiden søndag morgen. Stedet hvor letemannskapene fant mannen ligger en del nord for Nesna.-- Det er sterke havstrømmer i området. Mannen har drevet et stykke nordover, sier politimester Arnstein Nilssen i Mo i Rana til NTB. Letemannskaper fra Røde Kors lette mandag etter den savnede fra båter og langs land. 48-åringen hadde ikke på seg overlevelsesdrakt da han falt i sjøen. (NTB)

Spritdømte vil ha lavere straff HAMAR: Ble det produsert 35.000 liter eller 110.000 sprit ved «fabrikken» i Løten? Hva som er beviselig riktig, kan bli avgjørende for straffeutmålingen etter at Eidsivating lagmannsrett mandag startet ankebehandlingen av en av landets største spritsaker. Det er nettopp straffenivået det er anket over, etter at åtte menn fra Østlandet i april i fjor ble dømt til fengselsstraffer på mellom to år og tre og et halvt år i Hedmarken herredsrett. Dessuten ble det krevd inndragning av pengesummer i millionklassen. En påstått «ukjent bakmann» fra Oslo ble aldri tatt. Han skal ifølge to av de tiltalte ha vært både arkitekten og finansieringskilden bak spritproduksjonen. Spriten ble laget i låven på et falleferdig småbruk i akkevitt-bygden Løten, og ble presentert som edel vare fra et fornemt og tradisjonsrikt tysk brennevinsfirma. I virkeligheten drakk kundene kullrenset frostvæske, opprinnelig beregnet på bremsesystemet i biler.

Rekordlave renter OSLO: Rentene i pengemarkedet nådde mandag et nytt bunnivå. Tre måneders pengemarkedsrente var mandag nede i 5,8 prosent. Det betyr at markedet føler seg overbevist om at Norges Bank vil gjennomføre et nytt rentekutt kommende onsdag. Hvis sentralbanken velger å vente enda en måned med å gjennomføre et rentekutt, knytter det seg stor spenning til den kortsiktige utviklingen i pengemarkedet. Hvis det holder seg på dagens nivå, har mange banker lovet å redusere boligrenten, selv om Norges Bank utsetter rentekuttet til 22. september. (NTB)

Ny årsbeste på Oslo Børs OSLO: For andre dag på rad noterte Oslo Børs mandag årsbeste da verdien på aksjene steg med 1,2 prosent og totalindeksen endte på 1240,9 poeng. Oslo Børs fulgte dermed den positive trenden som mandag hersket på alle de europeiske børsene. Den sterke amerikanske ukeavslutningen fredag, høy oljepris og forhåpninger om snarlig rentenedsettelse gjorde sitt til at børsen steg. Det var i første rekke de store selskapene som steg i verdi, og finans- og teknologiaksjene økte mest. Det er spesielt markedets tro på at Norges Bank onsdag kutter signalrentene som ga finansaksjene en dytt oppover. Kreditkassen-aksjene steg mandag med 3,6 prosent. DnB og Storebrand økte også i verdi, og finansindeksen sluttet opp 2,4 prosent. NetCom la mandag fram sitt halvårsresultat, som var bedre enn hva markedet ventet. NetCom-aksjene steg dermed med 7,1 prosent. Norsk Hydro fortsatte å stige og økte mandag med 2,3 prosent. (NTB)