Kongen mislikte kyssebildet

VESTMANNAEYJAR: Kong Harald og dronning Sonja misliker sterkt at Dagbladet trykket et bilde der kronprins Haakon kysset sin kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby. Kongeparet fikk spørsmål om bruken av dette bildet under et kort møte med pressen på Vestmannaeyjar søndag. — Jeg synes ikke særlig om slike bilder, og det spiller ingen rolle hvem som er på dem, sa kong Harald på direkte spørsmål om hva han synes om bildet.. Dronning Sonja innskjøt: - At det i det hele tatt er mulig å ta slike bilder på privat grunn. - Det er ikke så hyggelig for dem som er på slike bilder heller, mente kongen. Kongeparet setter pris på at det blir en diskusjon om bruken av slike bilder i norsk presse. På spørsmål om kongeparet hadde noe imot at saken nå er anket inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) svarte kongen bare: - Det tar vi til etterretning. Det uskarpe bildet av kronprinsen og hans venninne ble tatt under en privat feiring av kronprinsens 27-årsdag på kongeparets hytte på Mågerøy på Tjøme 20. juli. Dagbladet brakte kyssereportasjen både på førstesiden og over to sider inne i avisen. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har klaget saken inn for PFU, men konstituert ansvarlig redaktør i Dagbladet , John Olav Egeland, synes ikke avisen har brutt presseetiske regler.

Basehopper i veggen ved Kjerag

STAVANGER: En amerikansk kvinne landet i fjellveggen etter et basehopp fra Kjerag i Lysefjorden søndag. Kvinnen er fraktet levende ned fra en fjellhylle med et helikopter fra luftambulansen, melder TV2.no. Ifølge Hovedredningssentralen på Sola skal det står bra til med henne. -Hun har pådratt seg noen brudd, men etter forholdene står det bra til, sier vaktleder ved Hovedredningssentralen til NTB. Sentralen fikk meldingen klokka 12.25 av en som hadde observert hoppet fra fjorden. Kvinnen er fraktet til Sentralsykehuset i Stavanger. (NTB)

Flere unge tar privat utdanning

OSLO: Private høyskoler blir mer og mer populære. For mange er de private skolene en snarvei til godt lønnet arbeid. Særlig søker ungdommene utdanning til yrker i data,- design- eller mediebransjen. Og mens de offentlige høyskolene og universitetene har hatt en søkersvikt på 7,7 prosent den siste toårs perioden, opplever de private høyskolene vekst i søkermassen. Derfor bygges stadig nye tilbud ut, skriver Aftenposten. Men skyhøyt søkertall til private høyskoler, er ikke hele forklaringen på at færre og færre søker seg til offentlige universitet og høyskoler. Stadig flere unge velger nemlig å gå rett ut i arbeid etter videregående skole. Det er lett å få jobb, og det er stor etterspørsel etter unge, selv om de bare har videregående med allmennfag, opplyser Arbeidsdirektoratet. (NTB)

Spytt skal avsløre narkorus

BERGEN: Spyttprøver skal avsløre bilførere som kjører i narkotikarus like raskt som bilførere med promille blir avslørt ved å blåse i alkometer. Et system med spyttprøver har vært utprøvd i noen politidistrikt og i høst skal forskerne ved Rettstoksikologisk institutt i Oslo vurdere resultatene.Bilkjøring i narkorus er blitt et like stort problem som kjøring i alkoholpåvirket tilstand. Men hittil har det vært vanskeligere for politiet å påvise at førere er påvirket av narkotika.

På tur med falske penger

STAVANGER: Et samboerpar fra Oslo ble lørdag ettermiddag arrestert etter at de hadde brukt falske 1.000-lapper i et titall forretninger i Stavanger. De to, en kvinne på 22 og en mann på 23 år, satt søndag ettermiddag til avhør hos politiet. Mandag vil det bli vurdert om de skal begjæres varetektsfengslet. Paret hadde også en rekke gjenstander som de hadde kjøpt for de falske pengene, blant annet klær og kosmetikk. Dette ble beslaglagt av politiet. (NTB)

Mistenkt i psykisk ubalanse

BÆRUM: Mannen som natt til sndag ble pågrepet, mistenkt for å ha knivstukket en beboer ved asylmottaket på Lysaker lørdag kveld, er overført til psykiatrisk institusjon, opplyser politiet. - Mannen som er en gammel kjenning av politiet, er fortsatt mistenkt for å stå bak knivstikkingen, sier vaktsjef Ingolf Pedersen ved Asker og Bærum politikammer til NTB søndag ettermiddag. Mannen kommer opprinnelig fra Libanon og er asylsøker, men han bor ikke på asylmottaket. -Den mistenkte er lite velkommen på mottaket der han flere ganger tidligere også har vært og laget bråk, sier Pedersen. 20-åringen som ble stukket fikk skader i en arm og et ben og ble brakt til Bærum sykehus. Skadene var ikke alvorlige. Den skadde mannen kommer fra Hviterussland og bor på asylmottaket. (NTB)

Ranet til seg drosje

KONGSBERG: En Rødberg-mann i 20-årene er siktet for ran etter at han skal ha truet til seg en lokal drosje natt til søndag. - Den siktede troppet opp hjemme hos drosjesjåføren og sparket inn døra. Senere truet han drosjesjåføren med vold og tilranet seg bilen, sier lensmannsførstebetjent Espen Bergheim ved Nore og Uvdal lensmannskontor til NTB. Ranet skjedde like før midnatt, mens det lokale politiet deltok i en leteaksjon på fjellet. Den stjålne drosjen ble senere funnet vraket. (NTB)