SISTE: Norwergian-aksjen steg 3,7 prosent på Oslo Børs torsdag, etter nyheten om at selskapet splitter sitt bemanningsselskap i tre nasjonale selskap.

Flyselskapet opplyser i en børsmelding at de oppretter tre nye selskap for pilotene sine i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark.

Av meldingen fremgår det at alle ansatte vil bli overført til selskapet i deres hjemland, med tilhørende tariffavtaler og arbeidsbetingelser, inkludert retten til å streike. Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier at det er vanskelig å si når flytrafikken kan komme tilbake til normalen.

— Streiken pågår fortsatt men vi håper at en løsning er nærmere nå, skriver han i en SMS til Bergens Tidende.

Norwegian skriver på sine hjemmesider at deres mål er at "alle piloter skal ha jobb i et Norwegian-selskap i fremtiden. Den pågående streiken setter alles arbeidsplasser i fare, og denne alvorlige situasjonen skal pilotene selv kunne påvirke utfallet av."

Frir til de som vil jobbe

Selskapene vil hete henholdsvis Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden. De er ifølge selskapet er forsøk på å gi pilotene i hvert enkelt land muligheten til å påvirke sin egen fremtid.

Det vil si at de kan begynne å jobbe uten å bli streikebrytere, sier en analytiker BT har snakket med.

— Virksomhetsoverdragelsen reduserer også risikoen for konkurs i NAN (pilotenes arbeidsgiver, jour. anm.). Tarifforhandlingene kan når som helst gjenopptas i de respektive pilotselskapene, sier Norwegian.

Selskapet hevder de har fått henvendelser fra svenske og danske piloter som ikke vil risikere sin egen arbeidsplass som følge av pilotforeningens ultimatum.

- Mer fleksibilitet til Norwegian

Da konsernsjef Kjos møtte pressen torsdag ettermiddag, avviste han å ha kommet med trusler overfor fagforeningen, som betegnet hans utspill som «en pistol mot hodet».

– Nå har de fått en mulighet til å forhandle på overtid. Dette er det motsatte av en trussel, sier Kjos.

Analytikerne tror Kjos nå har fått viljen sin.

— Det er ikke overraskende og dette har de ønsket lenge. Da ansatte får mindre forhandlingsstyrke, og derfor har de vært i mot en slik løsning. Norwergian får nå mer fleksibilitet, sier analytiker Haakon Aschehoug i DNB Markets til BT.

BT kommer tilbake med mer.