Idrettspresident Karl-Arne Johannessen i Norges Idrettsforbund mener en boikott av Beijing-OL i 2008 er uaktuelt.

I stedet håper han de norske utøverne kan være med og påvirke kinesiske myndigheter som blir kritisert for gjentatte brudd på menneskerettighetene.

— OL skal ikke være noen politisk markering, men det må være lov å vise frem hvilke verdier vi står for, sier han.

- Ikke alene

I forkant av avreisen til Kina skal de norske utøverne gjennom kurs hvor de skal lære hva de bør si og ikke.

Idrettsforbundet har ifølge Johannessen tett kontakt med Utenriksdepartementet om hvilke tema de skal ta opp.

— Vi ønsker å kaste lys på flere momenter som ikke er heldige i det kinesiske samfunnet, sier han, men vil ikke utdype hva det er.

Idrettsforbundet har diskutert saken med sine søsterorganisasjoner i andre europeiske land. Johannessen sier han ikke vet hva de kommer til å gjøre.

— Men vi er ikke alene om å ha noen verdier som er annerledes enn dem i Kina.

I det siste har Kina blant annet fått sterk kritikk for det angivelige drapet på en tibetansk nonne som forsøkte å krysse grensen til Nepal forrige måned.

Bruker idrett for å påvirke

Samtidig har Kina forpliktet seg til å fjerne en rekke restriksjoner på utenlandske mediefolk og i større grad akseptere internasjonale menneskerettighetskonvensjoner i forbindelse med OL.

Denne uken oppfordret Raftopris-vinner Rebiya Kadeer i BT om norsk boikott av idrettsarrangementet. Hun kalte Kina den mest fascistiske staten i verden.

— Om vi ikke er der, kan vi ikke bruke idrett for å påvirke, sier Johannessen, som avviser en mulig boikott.

Den internasjonale olympiske komité har regler som sier at OL skal være en politisk nøytral arena. Det betyr at idretten skal holdes fri for politiske utspill.

Johannessen sier han er enig i det, og at idretten ikke er tjent med at det drives politikk.

— Hvordan synes du det dere gjør står i forhold til det?

— Vi skal løse dette på en god måte, sier han.

På kurs i Sverige

Også i Sverige blir utøverne satt på skolebenken. De vil få informasjon om Kinas historie, kultur og samfunnsforhold før de reiser dit i 2008.

— Vi har ikke gjort noe ennå. Men vårt styre møtes i midten av måneden, og dette er noe vi skal diskutere, sier pressesjef Björn Folin i Sveriges Olympiska Komitté.

Han forteller at det er aktuelt å trekke inn organisasjoner som Amnesty International for å gi utøverne den nødvendige ballasten.

— Det er knyttet en del spørsmål til Kinas forhold til menneskerettighetene. Vi vil gi utøverne en bakgrunn som gjør dem i stand til å mene noe om dette selv, sier Folin.

- IOC vil også påvirke

Det norske forbundet har allerede arrangert samlinger for potensielle utøvere, som Johannessen kaller «ikoner vi kan utnytte».

— Hvor politisk og kritisk kan man være i et system som OL?

— Det er ikke godt å si. Vi holder på å lage en plan for hvordan vi på best mulig måte sender ut de riktige signalene. Vi vet at IOC også jobber gjennom sine kanaler med å påvirke, sier idrettspresidenten.

.

Fædrelandsvennen