En mann fra Oslo og en kvinne fra Skien, begge i 20-årene, ble dermed de første norske som ble smittet av svineinfluensa.

– De to har ikke hatt behov for å bli lagt inn på sykehus. De holdes i hjemmeisolat med begrenset kontakt med andre personer, og med god oppfølging fra primærhelsetjenesten. Influensaen er av den milde sorten, og begge er på bedringens vei, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet på en hastig innkalt pressekonferanse lørdag kveld.

De to studentene kom hjem til Norge fra Mexico på hvert sitt fly tirsdag denne uken. Begge ble syke onsdag, prøver ble tatt og lørdag kveld ble det altså bekreftet at Norge har fått sine to første tilfeller med svineinfluensasmitte.

Begge behandles med Tamiflu.

– En tredje person som er i nær familie med en av de to studentene, er også blitt syk. Prøvene av vedkommende er ikke klare, men dette kan være et enda et tilfelle med smitte av det nye viruset, sier Larsen.

– Udramatisk

Både helsedirektøren og overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet understreker at det ikke er noe dramatikk knyttet til de to tilfellene.

– Dette representerer ingen trussel for folk i Norge. Vi forventer at disse tilfellene vil bli avgrenset, slik vi også har sett i andre land. Deretter kan det komme mer smitte i et større omfang på et senere tidspunkt, men også det skal vi håndtere, sier Larsen.

Han gjentar at folk ikke trenger å være engstelige.

– Det ligger heller ikke an til spesielle tiltak i Norge, som for eksempel stenging av barnehager, skoler og restauranter. Det vi kan komme til å se i Norge, er at flere blir smittet enn i en vanlig influensa, fordi vi ikke har immunitet. Men heller ikke dette vet vi med sikkerhet, sier han.

600 nye lørdag

Verdens Helseorganisasjon meldte i dag om 3440 bekreftede tilfeller av svineinfluensa fordelt på 29 land. Det er en drastisk økning fra i går. Da meldte samme organisasjon om 2.500 tilfeller.

I USA er det ifølge WHO bekreftet 1.639 smittetilfeller.

– Senere lørdag ettermiddag oppdaterte amerikanske helsemyndigheter denne informasjonen med å legge til ytterligere 600 tilfeller, slik at tallet der nå er oppe i over 2.200 bekreftede tilfeller. Det sier litt om situasjonen på det nordamerikanske kontinentet, sier Iversen.

Han understreker at tallene ikke reflekterer hvor det er mest smitte, men hvem som tar flest prøver.

Storbritannia meldte lørdag om åtte nye smittetilfeller av H1N1, mens de første tilfellene i Australia og Japan ble bekreftet lørdag. I Japan er tre personer smittet etter en skoletur til Canada.

Lørdag var det bekreftet to døde i USA, 45 døde i Mexico der viruset opprinnelig kommer fra, og ett dødsfall i Canada.

I Europa er det nå 174 smittede i 13 land. 29 av dem er smittet i Europa, resten har hatt smitten med seg til kontinentet fra reiser.

– Vi forventer at det kommer nye importtilfeller og noen sidesmitter fra disse før det roer seg. Deretter kan det bre seg, slik vi ser i USA, sier Iversen.

Prøver å hindre smitte

Helsemyndighetene vil nå å forhindre at smitten brer seg i befolkningen. Husstandsmedlemmer og andre nærkontakter blir informert og bedt om å si fra hvis de blir syke.

Dessuten vil eventuelle andre personer i husstanden få forebyggende behandling med Tamiflu hvis de er i risikogruppen for å få komplikasjoner dersom de får influensa.

— Ut fra det vi nå vet om sykdommen vil de fleste pasienter bli friske av seg selv. Den nye influensaen likner slik sett på en vanlig sesonginfluensa. For å redusere sykdommens plager og alvorlighet, vil alle syke få tilbud om behandling med Tamiflu, sier helsedirektøren.

Om viruset utvikler seg til en global pandemi, antar helsemyndighetene at en tredel av den norske befolkningen kan bli syke i «en tidlig fase» av utbruddet. Opptil 13.000 kan dø.

Vil spre seg videre

Spørsmålet har lenge vært ikke om, men når svineinfluensaen ville komme til Norge. I slutten av april avdekte bt.no at leger hamstret tamiflu til seg selv. De største apotekene ble også utsolgt for munnbind.

Tidligere har en mann fra Sogn og Fjordane og en mann fra Haugesund blitt testet for svineinfluensa.

Helsemyndighetene regner med at influensaen kommer til å bli utbredt i store deler av verden i løpet av de neste månedene. Den nye influensaen har vist seg å være mildere enn man først fryktet.

— For de aller fleste arter sykdommen seg som en vanlig sesonginfluensa, men det finnes eksempler på mer alvorlige sykdomstilfeller som lungebetennelse, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet.

Generelle råd fra helsemyndighetene for å unngå smitte er å vaske hendene grundig med såpe. Unngå nærkontakt med syke personer som har influensasymptomer som feber, hoste, vond hals, hodepine, verk i kroppen og dårlig almenntilstand.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX