— Vi er trygge på de tiltakene vi har iverksatt, og mener vi har situasjonen under kontroll, sier oberstløytnant Stein Erik Granhaug til NTB. Granhaug er sjef for de 70 soldatene i TEF-styrken utenfor Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan.

Fire norske soldater er trolig smittet via sandfluer som bærer med seg smitten fra ørkenrotter, skriver Dagbladet.no.

– Tilfellene vi nå har hatt har rammet huden, der soldatene får åpne sår og risikerer å få permanente arr og deformasjoner. Men parasitten kan også angripe slimhinnene, og i verste fall innvollene. Det er en veldig alvorlig diagnose med høy dødelighet, sier sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Rosén til Dagbladet.no.

200 av 800 nederlandske soldater og flere tyske soldater er også smittet, men ingen skal ha blitt alvorlig syke.

Oberstløytnant Granhaug sier de har iverksatt en rekke forebyggende tiltak, og mener de har god kontroll over situasjonen.

– Uniformene blir innsatt med myggmiddel. Vi bruker heldekkende treningstøy når vi har fysisk trening, og bruker myggmiddel på bar hud. Nå på vinteren er dessuten faren for insektbitt minimal, sier han.

I løpet av februar eller mars skal også resten av den norske styrken i Afghanistan overføres fra Kabul til Mazar-i-Sharif. Forsvaret har iverksatt en rekke tiltak for å redusere antallet rotter, og dermed smittefaren, i og rundt den nye leiren som skal huse den norske ISAF-kontingenten, opplyser Granhaug.