I all hovedsak brukte soldatene defensive virkemidler som tåregass, gummikuler og varselskudd i de fem timene angrepet pågikk.

Den fungerende sjefen ga ikke ordre om å rette ild mot angriperne.

– Men selvforsvarsretten er absolutt i en hver situasjon hvor norske styrker deltar i utenlandsoperasjoner, skriver Forsvaret i en foreløpig rapport.

Mistet nesten soldater

ISAF-styrken i Afghanistan var nær ved å miste flere soldater under opptøyene tirsdag. Bare flaks reddet dem, mener kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå i Stavanger.

Knustad sier til Stavanger Aftenblad at angrepet mot nordmennene i Maimana er den mest truende situasjon norske soldater har havnet i siden andre verdenskrig.

– Stridsbildet utviklet seg veldig dramatisk under kampene som pågikk flere timer i Maimana tirsdag. Den norskledede styrken var svært nær ved å miste flere folk i angrepet, sier Knustad.

Angriperne benyttet, ifølge den foreløpige rapporten, panservernraketter, kalashnikover, et stort antall splintgranater, andre håndvåpen og stein.

Avviser påstander

Samtidig avviser kommandørkapteinen påstander i europeiske aviser om at det var ISAF-soldatene som drepte fire av demonstrantene og såret 18— 20 andre inntrengerne.

– Den norske militære ledelsen har ikke mottatt informasjon som bekrefter disse påstandene, sier kommandørkaptein Knustad

Informasjon som er kommet til Jåttå, fastholder derimot at sentrale afghanske politistyrker skjøt direkte mot folkemengden. Knustad bekrefter at flere av demonstrantene klarte å komme gjennom det ytre gjerdet som omgir leiren. Angriperne klarte også å trenge gjennom leirporten.