Margaretha Haglund fra Statens helseinstitutt i Sverige hevder at Norge har fokusert mye på antirøykkampanjer rettet mot ungdom, men svært lite på røyking og kvinnehelse, melder nettstedet kreft.no.

— Allerede på 1980 tallet startet Sverige å arbeide spesielt med røyking og kvinnehelse. Norge er det landet i Norden som har størst andel kvinner som røyker. I Norge røyker 32 prosent av kvinnene daglig (år 2000), mens Sverige kan skilte med 21 prosent, sa Margretha Haglund til kreft.no.

Haglund har nettopp lagt frem en sammenliknende studie mellom de nordiske land.

Økt snusbruk i Sverige

Haglund er bekymret for økt snusbruk i Sverige.

— Når det gjelder kvinner, er ikke andelen daglige snusbrukere så høy med sine 2,2 prosent. Når det gjelder menn derimot, er det grunn til bekymring. Hele 20 prosent av den voksne mannlige befolkning snuser, sier Haglund.

En person, som snuser sin daglige dose, får i seg like mye nikotin som en person som røyker 30 sigaretter for dagen.

Samarbeider med rideklubber

Haglund gir noen eksempler på antirøykearbeid rettet spesielt mot unge kvinner.

— Vi stilte oss spørsmålet om hvor vi ville treffe jenter og kvinner som røykte, eller var potensielle røykere. Det viste seg at svært mange unge jenter startet sin røykekarriere i ridemiljøet, og vi inngikk et samarbeid med Svensk rideforbund om røykfrie rideklubber. Dette arbeidet har vært vellykket, og er et godt eksempel på kreativitet og samarbeid, sier Haglund til kreft.no.