– Den kollektive avstraffelsen av sivile i Libanon er et brudd på folkeretten. De ansvarlige bør stilles for en internasjonal domstol, sa talsmann for Islamsk Råd Norge og leder i Norges Forente Ulama, Sakandar Zulqarnain, på en pressekonferanse torsdag.

Han mener at verdenssamfunnet må reagere sterkere mot den israelske angrepene.

– Verdenssamfunnets reaksjoner bør være på nivå med den brutaliteten og aggressiviteten Israel står for. Reaksjonene mot Israel har vært for milde, sier Zulqarnain.

Selvforsvar

Samtidig mener norske imamer at Hizbollahs rakettangrep mot Haifa i Nord-Israel kan forsvares. Imamene omtaler angrepene som selvforsvar.

– Libanon har rett til å forsvare seg når israelerne kommer med forsvaret sitt og sitt massive rakettsystem, sier Zulqarnain til NTB.

Også Imam Mahmod Jalloul i Tauheed Islamic Centre mener at de libanesiske angrepene mot Israel kan forsvares.

– Libanon kan ikke sitte å se på at folket lider. De har lov til å forsvare seg. Libanon må gjøre alt de kan for å forsvare landet sitt, sier Jalloul til NTB.

Jalloul sier at angrep mot Israel ikke er ønskelig, men han mener at det kan få slutt på den israelske aksjonen mot Libanon.

– Hizbollah vil ikke ty til angrep, men det er den siste løsningen de har. Og det kan helt klart være effektivt, sier han.

Boikott

Islamsk Råd Norge roser den norske regjeringen for det den har gjort hittil. Men organisasjonen mener at Norge ikke har gjort nok for å legge press på den israelske regjeringen.

– Norge må presse Israel mer for at det skal bli fred. Et forslag kan være å boikotte israelske varer eller å hente hjem Norges ambassadør til Israel, sier leder, Mohammad Hamdan i Islamsk Råd Norge, til NTB.

Også Mahmod Jalloul mener at Norge bør utøve et økonomisk press på Israel.

– Jeg har oppfordret muslimer til å boikotte israelske og amerikanske varer. Men først og fremst må Norge vise seg fram i FN for å si at de er sterkt imot det som skjer i Libanon, sier han.

Ubalansert

Ifølge Zulqarnain sitter flere tusen palestinere og libanesere i israelske fengsler.

Han mener norsk media har en ubalansert dekning av situasjonen i Midtøsten, og kritiserer mediene for å ha et ensidig fokus på bortførte israelere i stedet for palestinere i fangenskap.

– Ingen har reagert på dem som sitter i fangenskap, men når to væpnede soldater blir bortført, da reagerer verden, sier Zulqarnain.

Han sier han er skuffet over den norske mediedekningen som han mener viser klar sympati med Israel.

– Når man sammenligner alle dem som sitter i fengsel med to israelske soldater, betyr det at mediene synes israelere er mer verdt enn palestinere og libanesere. Jeg er virkelig skuffet over norsk media, sier han. (©NTB)