De er bergensere, siddiser og østlendinger, og en og annen fra Hammerfest, Haugesund og Stord. Norske lytteposter ved Nordsjøens andre bredd. Hver eneste lørdag, uansett vær og presis klokken 16 GMT, slår de alle av den iltre mobiltelefonen og stiller utenfor klassikeren Fox & Grapes «alehouse» i Wimbledon, iført joggesko og t-skjorte og med en tipundseddel i kortebuksen. For å løpe av seg ukens London-stress i Robin Hood-landskapet i Wimbledon Common, et eventyr av en park, i nabolaget til den tennisbanen du vet.

— Kall det trim med noe attåt, eller eksersis, humrer Ketil Vindenes, Stavanger-mann i oljebransjen og en slags oppmann for womblene. Etter løpeturen tøyes det faglig ut, før ølhuset fra 1787 invaderes, til den ukentlige norske pubpraten rundt obligatoriske tema som Tony Blairs merkelige ministre, venstrekjøringens hemmeligheter, Drillos Wimbledon-fiasko og forskjellen på norsk og engelsk øl.

Så innøvd er denne kombinertøvelsen, at «the locals» på Fox & Grapes knapt nok gløtter vekk fra tv-rugbyen når 10-15 svette og sølete nordmenn durer inn den svarte svingdøren, fra joggeturen i The Common. Ennå med pulsen i godt over hundre og på jakt etter blikkontakt med bartenderen.

Ukens Big Ben

For Wombles-gjengen er lørdagene i Wimbledon ukens sosiale Big Ben. En joggetur med nachspiel.

Trim avec. Starten går ved eiketreet utenfor puben. Deretter løpes det langs golfbaner, fotballbaner, rugbybaner, Robin Hood Road og Putney Vale gravlund. Noen løper «syveren», andre «åtteren» - de aller sprekeste «tieren».

Alle rundturene har målstrek på pubens dørterskel. De som påberoper seg dårlige knær nøyer seg med å spasere en runde blant golfspillere, ryttere, harepuser og kaniner. For å etablere tørsten på Fosters, Stella og 1664 Kronenbourg før det norske friminuttet på puben.

Der bergensere får snakke seg tomme om Brann, siddiser om Viking og trønderne om «troillungan», før «gutta på joggetur» drar hjem igjen til familiene i Putney, Earlsfield eller West Horsley, til lørdagskveld med BBC, «Match of the Day» og rødvin fra Saintsbury-kjeden.

Lang tradisjon

Det handler med andre ord om nordmenn på bortebane. I Wimbledon, Londons beste strøk i sørvest. Den «norske» bydelen hvor Ola og Kari gjerne leier hus med kamin og bakhage når de utvandrer til England for noen år, som representanter for norske banker, advokatkontorer, aviser og oljeselskap.

En norsk London-veteran er Jørgen Keyser fra Bergen. Oppvokst i Fana, men med fartstid fra Nøstet, før han flyttet til Stavanger i 1985 og til London i 1988. Han er rådgiver i BP og den av womblene som har bodd lengst i London.

— Som aktiv mosjonist har jeg drevet med fotball, basket, squash og golf, men har i de senere år oppdaget hvor sosialt det er å kombinere denne lørdagsløpingen med pubturen, sier en lett andpusten Jørgen Keyser, mens han støtter hendene på knærne.

Hans personlige rekord i Wombles-løypen er 35 minutter på «syveren», nesten tangert denne lørdagen.

— Ikke akkurat klar for Guinness rekordbok, antyder han helt korrekt.

Junior fra Bergen

Suverent best rundt løypen i dag er en annen veteran, Stavanger-mannen Frode Egeland – ansatt i Koch Supply and Trading og med fartstid i London fra 1995.

Denne lørdagen løper han de åtte kilometerne på 29.50, men står listeført med womblenes «all time best» med 27.35 på «syveren» og 36.30 på «tieren». Ikke rart at både New York Marathon og London maraton er avviklet på under tre timer.

En annen bergenser, Knut H. Riple, fra Kronstad og Søråshøgda, og nå ansatt i ExxonMobil, har to år bak seg i løperlosjen.

— Løpingen her i Wimbledon kom jeg i gang med forrige sommer, men jeg danner normalt baktroppen, forteller ExxonMobil-rådgiveren, med fortid som badmintonspiller, skipssjef på MTB og avdelingsleder i Esso.

Junior i løpergjengen er Nils Olav Sundsteigen, bergenser med lærerjobb på Den Norske Skolen, og med litt mer beskjedne 36.57 som «pers» på «åtteren» i løypen langs Robin Hood Road, Gravelly Ride og ned mot området, der Drillo for en stakket stund var sjef på de elleve grønne treningsbanene ved Roehampton Vale.

Julesang på puben

Innimellom inviteres familiene med på moroen – til grillfest ved sankthans og felles julesang på puben i desember.

Og dersom en veteran i gjengen skal flytte hjem til Norge etter endt London-tjeneste, så skjer ikke det uten en festlig avslutning, gjerne en «pub crawl» i det sentrale London.

Men like sikkert som at nordmenn reiser hjem, like sikkert kommer det til nye kull av norske aviskorrespondenter, advokater, oljefolk og rådgivere.

Som gradvis forvandles til wombles, der ute mellom trærne i den endeløse parken. Royal Norwegian Wombles.

Nettadressen til Royal Wimbledon Wombles er: www.royalwimbledonwombles.co.uk

LØRDAGSJOGG: Joggeturen i Wimbledon Common er et fast lørdagstilbud til nordmenn som jobber i London. I front denne lørdagen er Jørgen Keyser og Knut H. Riple, begge fra Bergen.
FOTO: JYTTE NIELSEN