Det betyr at Norske Skog satser på å effektivisere driften ved Follum slik styret lovet da beslutningen om å legge ned Union, ble truffet i fjor sommer.

Anlegget i Skien er ti år gammelt, men likevel vil det bety en vesentlig bedring av effektiviteten ved Follum når anlegget har erstattet det gamle tresliperiet i løpet av neste år.

Hele investeringen er beregnet å koste rundt 200 millioner kroner.

Går for fullt

Informasjonsleder ved Follum fabrikker, Erik Due, sier til NTB at alle tre papirmaskinene ved fabrikken nå går for fullt. Produksjonen ligger rundt 400.000 tonn av forskjellige papirkvaliteter og alle de 505 ansatte er i full jobb. I fjor på denne tiden var mange ute av produksjon og engasjert i bedriftens program for kompetanseheving..

– Tallene for første halvår vil først komme når konsernet legger fram kvartalsresultatet, men vi tjener penger, sier Due. Han mener anlegget som nå skal flyttes, vil bedre lønnsomheten.

– Det er imidlertid bare ett av flere bidrag. Norske Skog må gjennomføre ytterligere tiltak for å redusere kostnadene, sier Due.

Etter investeringene blir produksjonen ved Follum tilnærmet 100 prosent basert på termomekanisk masse.

Markedet bedre

Due bekrefter at markedet er på vei oppover, men sier det er vanskeligere enn ventet i Europa.

Han viser til flere av Norske Skogs nordiske konkurrenter som nå gjennomfører reduksjoner og sier opp mye folk.

– Det er en tøff bransje og vi må fortsatt vise at vi har konkurranseevne og kan tjene penger selv om vi nå får anlegget fra Skien, sier Due.

Han bekrefter imidlertid at det er en mer positiv og optimistisk stemning i bedriften enn det har vært på lenge.

Follum er i dag en ledende leverandør av forbedret avispapir og annet oppgradert trykkpapir.