— Dette er krig mot terror, ikke krig i vanlig forstand, sa forsvarsminister Kristin Krohn Devold da hun så av gårde de første 66 av drøyt hundre menn og kvinner som reiser til Kirgisistan.

Fra 1. oktober og i seks måneder fremover skal den norske styrken bekjempe Taliban- og al-Qaida-styrker i Afghanistan med seks F16 jagerfly, fra sin base i Kirgisistan. Sammen med nordmennene er en dansk og en nederlandsk styrke, som begge stiller med samme antall fly og personell til disposisjon for den allierte krigen mot terror.

–Dere har bred politisk støtte, fra både regjering og storting, sa hun da hun snakket til styrken som sto oppstilt før avreise.

Selv om norske jagerfly for første gang siden andre verdenskrig skal i gang med skarpe luft-til-bakke operasjoner, er det helt åpent hvilke oppgaver som venter når oppdraget tar til. De alliertes angrep mot mål på bakken har blitt færre og færre den siste tiden.

De norske flyenes primære oppgave er å være til disposisjon for den allierte kommandoen, og være beredt til å utføre oppdrag mot bakkemål.

— Vår viktigste oppgave er å forebygge terrorhandlinger ved å "henge i lufta" så å si, være til stede og være klare, sier forsvarsministeren.

Den norske innsatsen i Afghanistan i år og neste år er beregnet å koste cirka en milliard kroner.

(NTB)

KLAR FOR KAMP: I dag dro den første delen av en norsk F16-styrke til Kirgisistan. Arkivfoto: Dan Aagren, Adresseavisen