— Jeg kom der sammen med venninner og naboer for å stemme. Men i valglokalet fikk jeg beskjed om at jeg ikke var registrert. Da de ringte Folkeregisteret fikk de beskjed om at jeg ikke var norsk og derfor ikke kunne avgi stemme. Det var fryktelig ydmykende og opprørende, sier Munira Pasalic.

Hun har norsk pass, og et brev fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som viser at hun ble innvilget norsk statsborgerskap i 2001. Brevet er datert 15. august 2001. Da hun selv ringte til Folkeregisteret i Bergen i går, fikk hun bekreftet at hun ikke var å finne der.

Hun er ikke den eneste som har klaget på nettopp dette.

I brevet fra UDI som viser at hun har fått innvilget statsborgerskapet, står det at kopi av brevet vil bli sendt til Folkeregisteret og til politiet.

- Gjør ikke jobben sin

— Det må derfor være Folkeregisteret som her ikke gjør jobben sin. Og det er en fryktelig nedverdigende opplevelse å bli utsatt for, sier Munira Pasalic.

Det uforståelige er at da hun ble innvilget statsborgerskap for fire år siden fikk hun tilsendt valgkort på forhånd. Den gang fikk hun stemt ved stortingsvalget uten problemer.

— Nå i høst fikk jeg ikke tilsendt valgkort. Jeg ringte valgkontoret i Bergen kommune på forhånd og spurte hva jeg skulle foreta meg. Beskjeden var at kortet kunne være forsinket i posten. Jeg skulle bare sørge for å ta med meg gyldig legitimasjon til valglokalet, så ville det gå fint.

Nedlatende Friele

Men det gjorde det likevel ikke for Munira Pasalic, som hadde med seg bankkort. Hun vil ikke anklage valgmedarbeiderne ved Varden skole.

— De gjorde nok bare jobben sin og prøvde å lage litt humor av det hele. Men for meg ble det hele særdeles krenkende, sier Pasalic.

— Direkte provoserende ble det å se ordfører Friele som uttalte seg nedlatende om valgobservatører fra tidligere østblokk land på tv. Han mente tydeligvis at de ikke visste særlig mye om hva de holdt på med og de i hvert fall ikke hadde noe å tilføre oss i Norge.

Munira Pasalic tenkte da: «Du vet ikke hva du snakker om, herr ordfører».

Kom som flyktning

Muri Pasalic kom hit som flyktning fra Bosnia for 13 år siden. Da hun skulle stemme på valgdagen opplevde hun igjen noe av de samme traumene som da hun kom hit som flyktning.

— Jeg har det ikke godt med meg selv og håper at det ikke var mange andre med flyktningbakgrunn og norsk statsborgerskap som også ble avvist ved valglokalene sist mandag.

I ettertid har Munira Pasalic tenkt at den manglende registreringen i Folkeregisteret kunne gitt henne enda verre problemer enn i valglokalene.

— Tenk om jeg var ute og reiste med mitt norske pass - og noen der ute ville sjekke om passet mitt var ekte, siden navnet mitt ikke er norsk. Da ville de ringt Folkeregisteret og fått oppgitt at jeg ikke er norsk. Pasalic frykter at en slik situasjon kunne gitt henne større ubehageligheter enn da hun ble avvist ved stemmeurnen.

Men å måtte snu i døren ved Varden skole var absolutt ingen verdig opplevelse verken for Munira Pasalic eller for det norske demokratiet.

Veldig rart

Ved Folkeregisteret i Bergen opplyser avdelingssjef Marta Johanne Gjengedal at hun ikke kjenner til at det var problemer med folk som ikke var registrert ved dette valget.

— Jeg betviler ikke hennes historie, men det er veldig rart ut at hun ikke er registrert hos oss når hun fikk tilsendt valgkort i 2001, sier Gjengedal. Hun kunne sent på kveld i går ikke gi noen god forklaring før hun kommer på kontoret i morgen.

— Generelt har vi mest arbeid med utflyttede nordmenn og finne ut hvilke kommuner de er registrert, sier hun.