Melk, ost, egg og kjøtt er de dyreste matvaregruppene, men Norge er også klart dyrest på alkohol og tobakk.

I fjor lå det gjennomsnittlige norske prisnivået på matvarer og alkoholfrie drikkevarer 54 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået i de 27 EU-landene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sveits og Danmark ligger på annen— og tredjeplass av de dyreste europeiske landene, men har omkring 10 prosent lavere matvarepriser enn de norske. SSBs oversikt viser at det svenske prisnivået er 32 prosent lavere enn i Norge.

Det er varegruppene ost, egg og melk som relativt sett er aller dyrest i Norge, hele 69 prosent over EU-gjennomsnittet.

Ikke uventet toppet Norge også statistikken over alkoholpriser i fjor, 134 prosent over gjennomsnittlig EU-nivå. Nummer to på listen, Finland, hadde et prisnivå 27 prosent lavere enn det norske, mens Danmark og Sverige hadde prisnivå omkring 40 prosent lavere enn Norge. Enda større forskjell var det mellom Tyskland og Norge. Sammenlignet med de tyske alkoholprisene var det norske nivået nesten 2,5 ganger så høyt, skriver SSB