Torunn Olsen som opprinnelig er fra Andøya, har de siste årene vært bosatt i Guardamar del Segura nær Torrevieja. Hun ble innlagt på sykehuset San Jaime i 16. august. 45-åringen døde en uke senere av blodstyrting i lungene, skriver Dagbladet.

Fakta om legionella

— Torunn hadde følt seg litt slapp i ti dager før hun oppsøkte lege, forteller Jan Lund, kvinnens samboer, til avisen.

En britisk kvinne i Guardamar ble innlagt med samme symptomer. For noen dager siden døde også hun.

Sykepleier Stig Hovdal, som driver firmaet CORACARE i Guardamar del Segura, bekrefter at den norske 45-åringen døde av legionella.

— Ja, jeg har en kopi av avslutningsjournalen fra sykehuset og den bekrefter at hun døde av legionella, sier Hovdal på telefon fra Guardamar del Segura til NTB sent lørdag kveld.

Lungebetennelse

Men i det offentlige dødssertifikatet står det imidlertid at dødsårsaken er dobbeltsidig lungebetennelse.

— Både for den norske og den britiske kvinnen er lungebetennelse oppgitt som dødsårsak i dødssertifikatet, sier Hovdal, som har bistått familien til den døde norske kvinnen.

— Årsaken til at det står noe annet i dødssertifikatet enn i journalen kan være at man ønsket å unngå panikk, i tillegg til økonomiske interesser, sier Hovdal videre.

Avviser epidemi

En tredje person skal også ha blitt legionellasmittet i nærheten av Torrevieja i midten av august, men personen er nå utenfor livsfare.

Direktør for offentlig helse i Vega Baja, som omfatter deler av søndre Costa Blanca, avviser at det dreier seg om en legionellaepidemi, men derimot om tre enkeltstående tilfeller, melder ANB .

I slutten av 2005 brøt det ut legionellaepidemi i samme område. Den gang ble 27 personer smittet av en kilde med utspring i et kjøletårn ved et nyåpnet stort supermarked i området.

Minst 14 omkomne

— Etter at det ble fastslått at den norske og britiske kvinnen døde av legionella har de lokale myndighetene her rensket og vasket rørene for springvannet, samt kontrollert kjøletårnene her, sier Hovdal til NTB.

Men det skal være indikasjoner på at de to dødsofrene fikk smitten på et av Torreviejas kjøpesentre, og ikke i Guardamar.

Minst 14 personer har mistet livet av legionellasmitte i Alicante-provinsen siden 1999, ifølge sykepleieren.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB lørdag kveld at de ikke har fått noen opplysninger om at nordmenn i Spania er døde av legionella.