— Jeg kunne knapt tro det. Det var som å være med i en CSI-film, sier Gitte Waage Egeland til Stavanger Aftenblad.

— Jeg trodde det var en pute med noe ekkelt som hadde kommet i land, sier sønnen Emil.

Det var en svømmetur litt utenom det vanlige for Emil, Gitte og to av hennes venninner, Lizbeth Johnsen og Line Tveit Johannesen, onsdag formiddag. Plutselig fikk de øye på en diger pakke med et nummer på som lå og fløt i sjøen. De hadde likevel ingen anelse om hva den inneholdt. Den var blytung, men de fikk likevel dratt den inn til stranden. Plutselig var det masse folk rundt dem. Blant disse var eierne av strandpuben som lå like ved.

— Vi forstod på dem at pakken trolig inneholdt noe ulovlig, og kanskje narkotika. De hadde visst opplevd lignende tidligere, sier Gitte.

Verdt 5 millioner

Gitte Egeland og Emil er sammen med lillebror Endre (8) på høstferie i Syden sammen med to andre Stavanger-familier. Det er ikke akkurat hverdagskost å finne narkotika. Og det er neppe andre elever som har slike historier på lager når Emil skal tilbake på skolen mandag.

— Jeg synes det var ganske skummelt, og det var litt som å være med i en film, sier Emil til Aftenbladet.

— Vi var ganske sjokkert der vi stod og har liten greie på slike ting, sier Egeland.

To strenge politimenn kom nemlig raskt til stranden og ba dem identifisere seg, både med navn, adresse og telefonnummer. Deretter tok de med seg den digre pakken som det viste seg inneholdt snaut 50 kilo hasj, som trolig var smuglet. Det betyr at gateverdien i Norge på pakken er mellom 5 og 7 millioner kroner norske kroner.

— Det er jo helt absurd og vanskelig å forstå. De på puben som hadde sett slike tilfeller tidligere, sa at det nok var smuglervarer fra Afrika som enten kom fra et forlis eller som skulle hentes av smuglere i Spania, sier Gitte.

Flere tidligere tilfeller

Historien fra stranden i Marbella er ikke enestående. Et kjapt google-søk viser at flere pakker med hasj er funnet på spanske strender. I vår tok spansk politi beslag i hele 62 pakker med til sammen to tonn hasj på en strand i en av de spanske enklavene i Nord-Afrika. I august ble marokkanske smuglere tatt på fersken av politiet idet de fylte en speedbåt med 2,8 tonn hasj på en strand i Marbella. Ifølge avisen The Local er det nærheten til Marokko, en av verdens største hasj-produsenter, som gjør Marbella og Spania til nøkkelsted for narkotikasmugling til Europa.

— Spania er et transittland for flere typer narkotika, så vi vet at dette forekommer på strendene iblant, sier Vegard Sandland, politiførstebetjent i Rogaland politidistrikt.

Her i Rogaland hender det også at tilfeldige turgåere kommer over noen kilo hasj, men aldri nærheten av mengden som ble funnet i Marbella onsdag. Det er heller ikke dagligdags at politiets egne etterforskere beslaglegger hasj på over ti kilo.

— Vi har ikke gjort beslag på over 50 kilo i Rogaland i år, for å si det sånn, sier Sandland, som imidlertid minner om den pågående rettssaken i Sandnes hvor hovedmannen er tiltalt for å ha oppbevart 204 kilo hasj, sier Sandland.