Norman møter ikke til sin nye jobb med blanke ark. Han har tidligere gitt uttrykk for klare meninger om at det er mye å hente i effektivisering og besparing i offentlig sektor.

Vanskelig jobb

— Det er klart jeg er redd for at det kan bli vanskelig å sette mine ideer ut i livet. Jeg er klar over at det ofte er lang vei fra teori til gjennomføring, sa professoren i samfunnsøkonomi, på vei inn til sitt første regjeringsmøte.

— Det er en utfordring å sette teori ut i praksis, la han til.

Han mener det er et stort potensial når det gjelder å få mer ut av ressursene i offentlig sektor, og at det derfor er mulig å få bedre og flere tjenester uten å øke ressursene.

Norman la an en forsonlig tone i forhold til de ansattes organisasjoner.

— Vi har en fagbevegelse i Norge som har tradisjon for å mene at det er nødvendig med en velfungerende økonomi. Jeg tror det vil være mulig å få gjennomført reformer ved å spille på lag med de ansatte i offentlig sektor, sa han.

Både sorg og glede

Utnevningen av rektor Victor Danielsen Norman ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen til arbeids- og administrasjonsminister skapte både sorg og glede ved høyskolen.

— Vi er både glade og stolte over at Norman er utnevnt til statsråd, og vi er ikke et øyeblikk i tvil om at han vil gjøre en god jobb, sier administrerende direktør Ragnar Fagereng ved NHH til NTB.

— Vi er forferdelig lei oss over at Norman reiser fra NHH. Han er veldig, veldig dyktig og veldig mange ved NHH vil savne ham, sier Vivi Aase Berdal, som arbeider med informasjon og sentralbordet ved Handelshøyskolen.

Victor D. Norman er utdannet sosialøkonom og har sin doktorgrad i faget fra USA. Han har vært professor i samfunnsøkonomi ved NHH siden 1975. Med sin klare tale er han en populær foreleser. Da han for noen år siden vurderte å søke seg til Høgskolen i Agder, gikk NHH i demonstrasjonstog for å få ham fra slike tanker.

(NTB)