I nærvær av kong Harald, Stortingets visepresident Carl I. Hagen, kirkeminister Trond Giske og en rekke kirkeledere fra inn— og utland lovet den nye biskopen under en storslått seremoni i Fredrikstad domkirke å være sindig og årvåken i sitt kall.

Bispedømmerådets leder, Ole Jacob Modalsli, lovet på sin side at menighetene i bispedømmet ville ta imot sin nye biskop i kjærlighet.

Biskop Helga av Borg

Det ble skrevet kirkehistorie i Fredrikstad domkirke da Borg fikk sin første kvinnelige biskop, sa Wagle i sin hilsningstale til den nye biskopen som han konsekvent omtalte med fornavn.

Wagle sa kirken i dag gjennomlever store endringsprosesser, men det mente han var en del av kirkens vesen.

– Vår kirke må leve i vekst og endring uten å oppgi noe av det som ikke skal rokkes og som gjør kirken til et fast punkt, sa han.

– Du skal lede menigheten i trosbekjennelsen, biskop Helga, sa Wagle før han erklærte henne som rett biskop av Borg.

«Alt ble annerledes»

Den nye biskopen hadde kalt sin tiltredelsespreken «Alt ble annerledes» med klar referanse til det som ble menneskene til del da adventstiden var over og Jesus ble født.

Hun sammenlignet den tid vi lever i, med den lange adventstiden Israels folk opplevde mens de ventet på sin frelser. Forventningene var store og skuffelsene mange. Det eneste som viste seg sikkert, var at alt ble annerledes enn profetene og de skriftlærde hadde ventet, sa Byfuglien.

Hun beskrev Jesus som den frelser som reiser opp alle dem som andre fordømmer. – Han som ser alle dem vi helst ikke møter blikket til, når vi passerer dem på gaten der de sitter med et pappkrus foran seg og tigger om penger, sa den nye biskopen.