Seien kan bli fiskenes svar på James Bond, og forskerne mener den kan bli en mulig erstatter for kostbare fjernstyrte ubåter.

— Seien er ferdig utstyrt med energikilder og propell. Dessuten er den vanntett og kan gå på hvilket som helst dyp. Sei kan dessuten gå i måneder uten påfyll av drivstoff, sier professor Jens G. Balchen til Aftenposten.

Balchen har gjennomført en rekke forsøk med å styre fisk ved hjelp av ultralydsignaler. Med en beholder med elektronisk kompass, datamaskin og en styringsmekanisme festet på fisken, kan den fjernstyres fra båt.

Smart og tøff

Jens G. Balchen, som er forsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, skal nå teste storsei ved Atlanterhavsparken i Ålesund. I seien mener han å ha funnet den ideelle marine etterretningsagent.

— Vi har gjort en rekke forsøk på dette, også til havs. Torsken har for mye egne meninger og er vanskelig å styre. Laksen er for dum. Fordelen er at den er lett tilgjengelig i dag, men den har for dårlige styreegenskaper, sier Balchen.

I tillegg blir den lett skadet, og det går jo ikke for en superagent. Derfor seien altså, som er den mest pålitelige fisken. Balchen mener fjernstyrt fisk med kamerautstyr kan bli et kommersielt produkt om noen år.

— Den kan brukes i forskning i havet, og til å sjekke for eksempel rørledninger og vrak. Men den store utfordringen er å utvikle et styresystem som ikke hindrer seiens naturlige behov.

For hvis den for eksempel får akutt lyst på en sild, kan ikke systemet hindre den i å spise.

— Da vil den bli sur og frustrert, forteller professoren.

Interessant

Forskningssjef Nils Størkersen ved avdeling for beskyttelse og materiell ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier han foreløpig vet for lite om prosjektet til å vurdere om seien er aktuell i militære tjeneste. Men han synes likevel forskningen på fjernstyrte fisker er interessant, skriver Aftenposten.

Uansett: Med dagens kilospris er seien langt billigere en ubåter, konstaterer professor Jens G. Balchen.

Illustrasjon: Eksportutvalget for fisk